Broers Van Gogh krijgen nieuw monument in Zundert

Beeldhouwer Tom Claassen heeft een abstract ontwerp gemaakt.

Zundert krijgt een nieuw monument dat herinnert aan de broers Vincent en Theo van Gogh, die in het Noord-Brabantse dorp, op een fikse steenworp van de grens met België, werden geboren.

Beeldhouwer Tom Claassen heeft een abstract ontwerp gemaakt dat uit een eiken boomstam met schors wordt gezaagd. Het meer dan levensgrote beeld van de broers komt in de middenberm van de weg, die naar het centrum van het dorp loopt, te staan. Dat heeft directeur Ron Dirven van het Van Goghhuis in Zundert vrijdag gemeld.

In Zundert staat al een bronzen beeld van de broers dat de Russisch-Franse beeldhouwer Ossip Zadkine in de jaren zestig maakte. Kunstenaar Tom Claassen is bekend van grote mens- en dierfiguren in de openbare ruimte, zoals betonnen olifanten in Almere. De onthulling van het beeld staat gepland op 23 maart.

Kosterswoning

Tegelijk moet de gerestaureerde kosterswoning in Zundert in gebruik worden genomen als galerie en gastenverblijf voor kunstenaars. Het huisje staat naast de kerk waar vader Theo van Gogh predikant was. Hij kocht het in 1863 en verbouwde het tot kosterswoning.

Met bijna een half miljoen euro van de provincie Noord-Brabant is het gebouwtje afgelopen tijd gerestaureerd en is een atelier gebouwd. De bedoeling is dat er elke maand een kunstenaar komt logeren om te werken. Na een jaar organiseert het Van Goghhuis een expositie met werk dat in de kosterswoning is gemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content