Arne Quinze duwt DionArt voor de rechter

© Arne Quinze

Kunstenaar Arne Quinze vindt dat de kunstwerken van de Truiense artiest Dion Tsekouras wel heel erg lijken op die van hem.

Al zowat overal ter wereld heeft Arne Quinze zijn kunstwerken, namelijk gigantische houten constructies uit latjes in blank en oranje geverfd hout, geplaatst. ‘The Sequence’ aan het Vlaams Parlement in Brussel, ‘Camille’ op een brug in Rouen en zonet ‘Red Beacon’ in Sjanghai.

Nadeel van die faam is dat de kunstwerken ook overal ter wereld nagebootst worden. Zo staan momenteel in Hasselt enkele werken van Dion Tsekouras, die onder de artiestennaam ‘DionArt’ werkt. Volgens Tsekouras zelf is het werken met recycleerbaar hout het enige vergelijkingspunt tussen de twee.

In De Standaard ergert Quinze zich vooral aan het feit dat Tsekouras zijn idee klakkeloos heeft nagebootst. “Voor mijn part mag iedereen met houten plankjes werken zoals ik, maar niet publiekelijk en niet als marketingproduct.”

“We hebben geprobeerd om Tsekouras te bereiken en het op een rustige manier te regelen, maar hij gaf nooit thuis”, aldus Quinze nog. Daarom is de kunstenaar naar de rechter gestapt. Quinze eist een schadevergoeding en de sloop van het werk. Donderdag moet Tsekouras zich komen verdedigen op de rechtbank van eerste aanleg.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content