Abstracte Saverys wordt herontdekt

Saverys in zijn atelier. © H. Kessels

Belgische abstracte kunst vervaardigd tussen 1950 en 1980 is helemaal hot. Zowel de galeries als de collectioneurs speuren de markt af en herontdekken ietwat vergeten namen, zoals van beeldend kunstenaar Jan Saverys (°1924) die nu een hommage expo krijgt in de Galerie Callewaert-Vanlangendonck te Antwerpen.

Wie weinig afweet over abstracte kunst denkt natuurlijk meteen aan die landschappen van Albert Saverys die de vader was van Jan Saverys (°1924). Maar ze leefden in twee totaal verschillende werelden. Jan Saverys hoorde in de jaren 50 en 60 bij de abstracte avant-garde. In ’52 was hij een van de medestichters van de groep “Art Abstrait”, samen met Pol Bury, Georges Collignon, Georges Carrey, Jean Milo, Jo Delahaut, Jean Rets en Plomteux. Bijna allemaal namen die nu volop worden gezocht die je ook vrijwel en masse ziet hangen op de BRAFA.

In 1953 exposeerde Jan Saverys in een groepsexpo in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten, samen met werk van de toen al bekende Hans Hartung. De lyrisch-abstracte werken van deze Frans-Duitse schilder maakten indruk op een hele generatie en uiteraard ook op Saverys. Er ontwikkelde zich een Europese stijl, het Tachisme, afgeleid van het Franse woord ’tache’, vlek, die een tegenhanger was van het Amerikaanse abstracte expressionisme à la Pollock.

Expo met museale allure

De tachisten waren geen Cobrakunstenaars maar deelden wel hun spontane, door de Action Painting geïnspireerde schilderstijl. In Saverys’ werk herken je ook invloeden van Pierre Soulages. Dit is een heel andere soort schilderkunst dan de geometrische abstractie die in het midden van de jaren 50 de kop op stak.

Het is de verdienste van de onderzoeksgalerie Callewaert-Van Langendonck om al die kunstenaars opnieuw in kaart te brengen. Nu publiceren ze ook een lijvig boek over het oeuvre van Jan Saverys en exposeren zijn werk met tableaus van de andere leden van de groep Art Abstrait. Dit wordt weer een expo met museale allure. De galeries nemen daarbij de taak over van de musea die nu eigenlijk dit soort exposities kunnen brengen, want ze hebben er allemaal het materiaal voor in reserve. (PS)

Jan Saverys bij Galerie Callewaert-Van Langendonck, Wolstraat 21 te Antwerpen, loopt van vrijdag 29 januari tot 23 februari. www.callewaert-vanlangendonck.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content