Waarom Iron Mans tegenhanger niet Iron Woman zal heten

© Marvel

Riri Williams, het laatste nieuwe Marvel-personage en vrouwelijke tegenhanger van Iron Man, zal Ironheart heten in plaats van het meer voor de hand liggende Iron Woman. ‘Dat vonden we gedateerd klinken’, verklaart de auteur van de strip.

Ze is zwart, ze is een vrouw, maar bovenal: ze is een superheld. Marvel-personage Riri Williams maakt in november haar entree in de nieuwe Iron Man-strip Invincible Iron Man #1. De tegenhanger van de superheld zal tegen de verwachtingen niet Iron Woman heten, maar Ironheart. Dat vertelde stripauteur Brian Michael Bendis tegen Wired.

‘Iron Woman leek wat gedateerd voor sommigen, Iron Maiden leek dan weer een juridische nachtmerrie’, zegt Bendis. ‘Ironheart daarentegen vertelt niet alleen iets over de ziel van het personage maar over de hele Iron Man-franchise. Tony ‘Iron Man’ Stark droeg het harnas eerst om zijn hart te redden. Riri doet het om andere redenen, maar die nog steeds gerelateerd aan het hart zijn.’

Racistische reacties

Eerder liet Bendis al aan Time weten dat hij voorbereid is op de reacties op de nieuwe heldin. ‘Als je nieuwe personages introduceert, zijn er altijd mensen die vrezen dat hun kindertijd verpest gaat worden’, duidt de auteur. ‘Maar van sommige reacties online denk ik dat mensen niet eens beseffen hoe racistisch ze zijn. Ik zeg niet dat je racistisch bent als je kritiek hebt, maar het is raar als mensen vragen waarom we Riri introduceren, omdat ‘we de zwarte Spider-man Miles Morales toch al hebben?”

Marvel liet eerder al multiculturele personages opdraven in zijn strips, zo bijvoorbeeld Khamala Khan, een moslimsuperheld. ‘Er was een bepaald publiek aan het kruipen door de woestijn op zoek naar een oase op vlak van representatie, en nu het hier is, ga je online en wordt je overspoeld door een golf van liefde’, reageert Bendis sarcastisch.

‘Wat het belangrijkste is, is dat personages gecreëerd worden in een organische setting. We spreken niet af dat we ‘nu dát personage moeten hebben.’ Ik word geïnspireerd door de wereld rondom ons en ik zie dat niet genoeg weergegeven in de populaire cultuur.’

(JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content