Spannender dan uw Speedo: vijf thrillers voor aan het zwembad

© iStock

Knack Focus sprokkelde vijf thrillers bijeen om de suspense aan het zwembad wat te verhogen.

DE DORST

Spannender dan uw Speedo: vijf thrillers voor aan het zwembad
© .

Eerste zin: Hij staarde in het witte niets.

Harry Hole zet ’s morgens koffie voor zijn vrouw en doceert aan de politieacademie, waar zijn stiefzoon les volgt. Soms heeft hij last van nachtmerries en droomt hij van die ene man die hem ontglipt is. Intussen is de rest van Noorwegen in de ban van een gruwelijke Tinder-moord. Een vrouw wordt na een afspraakje thuis dood aangetroffen. Doodgebeten door iemand met ijzeren tanden, een vampierenbeet van een man met een duiveltatoeage op de borst. Katrine Bratt, nu hoofd van de recherche, heeft er alle belang bij om de media en burgers gerust te stellen, want er volgt nog een moord. Onder druk besluit Hole haar toch te helpen. Hij komt zijn aartsvijand opnieuw op het spoor.

Jo Nesbø houdt van theatrale personages, shakespeareanen die verteerd worden door jaloezie, haat en machtswellust. Ze zien er ook bijna uit als acteurs: ze missen ogen en vingers, bijten mensen de strot over en lachen macaber. Tegelijkertijd geeft hij hen zo veel vlees dat ze je blijven verbazen. Dat er in het rustige Noorwegen amper moorden gebeuren, vergeet je vanaf de eerste zin van De dorst.

De dorst ***: Jo Nesbø, Cargo (oorspronkelijke titel: Tørst), 539 blz., € 22,50.

GOEDE DOCHTER

Eerste zin: Het was alsof er duizend wespen in Samantha Quinns benen prikten toen ze over de lange, verlaten oprit naar de boerderij rende.

Achtentwintig jaar geleden verloor Charlotte haar moeder bij een overval, haar zus werd levend begraven, zij verkracht. Als advocate verdedigt ze nu hopeloze gevallen en net dat dwingt haar om haar verleden onder ogen te zien. Karin Slaughter verbluft opnieuw. Haar beschrijving van geweld tegen vrouwen is angstaanjagend, maar ook hun vechtlust geeft ze alle eer.

Goede dochter ****: Karin Slaughter, HarperCollins (oorspronkelijke titel: The Good Daughter), 512 blz., € 19,99.

Spannender dan uw Speedo: vijf thrillers voor aan het zwembad
© .

SIRENEN

Eerste zin:Naderhand ben ik weer in de nachtdienst gegaan.

Politieman Aidan Waits moet de Franchise infiltreren, een drugsbende die het wilde uitgaansleven van Manchester bedient. Hij raakt in de ban van drie bijzondere vrouwen. De speed snuivende Aidan wil hen redden, maar raakt verstrikt in hun wraakzuchtige plannen. Joseph Knox gaat voor vlijmscherp en gevoelig. En hij bezorgt je slapeloze nachten. Zelden zo’n knap debuut gelezen.

Sirenen ***** Joseph Knox, The House of Books (oorspronkelijke titel: Sirens), 425 blz., € 19.99.

DOOD DE ENGEL

Eerste zin: De twee gevangenen die nog over zijn in de cel praten zacht.

Politievrouw Colomba vindt in Rome een treinstel vol met gifgasdoden. IS eist meteen de aanslag op. De geniale maar psychotische Dante denkt dat men het elders moet zoeken. Sandrone Dazieri schrijft als een punker: hard en snel. Maar hij speelt ook met onze angst voor terreur, seriemoordenaars (een vrouwelijke) en een grondig door elkaar geschud Europa.

Dood de engel *** Sandrone Dazieri, Xander (oorspronkelijke titel: L’angelo), 384 blz., € 19,99.

Spannender dan uw Speedo: vijf thrillers voor aan het zwembad
© .

KOORTS

Eerste zin: Ik wil je vertellen over de moord op mijn vader.

Een ongewone Deon Meyer: in een uitgestorven, apocalyptisch Zuid-Afrika levert een jongen een strijd op leven en dood om, samen met zijn vader, een vrouw te redden. Jaren later wordt hij nog altijd gekweld door de moord op zijn vader en de schuld van zijn moeder. Een Bijbels epos dat aan het beste van Stephen King doet denken, doordrongen van overlevingsdrang, pijn en loutering.

Koorts **** Deon Meyer, Bruna (oorspronkelijke titel: Koors), 544 blz., € 22,50.

Partner Content