Nieuwe aanvraag om racistische ‘Kuifje in Congo’ te verbieden

Volgens de Franse associatie Le Cran en Bienvenu Mbutu Mondondo zijn de racistische aspecten aan de strip ‘Kuifje in Congo’ van Hergé illegaal.

‘Kuifje in Congo’ staat weer ter discussie. De Franse associatie Le Cran (Conseil Représentatif des Associations Noires) en Bienvenu Mbutu Mondondo hebben opnieuw een eis ingediend voor een verbod op de publicatie van de strip. Volgens hen ‘zijn de racistische aspecten aan de strip van Hergé illegaal’. Ze hopen daarin gelijk te krijgen van de Brusselse kortgedingrechter.

De verdediging benadrukte voor de rechtbank dat de auteur nooit de intentie had om te schaden. De bepalingen in de racismewet zijn dus niet vervuld, klonk het. ‘Het is niet de intentie waarmee rekening moet worden gehouden, maar met het effect van de strip vandaag de dag’, counterde Ahmed L’Hedim in naam van de initiatiefnemers. ‘Van tel is met andere woorden hoe de strip gezien wordt door een jong publiek.’

Concreet eisen ze dat ‘Kuifje in Congo’ niet meer opnieuw gedrukt wordt. Lukt dat niet, dan willen de aanklagers toch minstens een waarschuwing op elke strip om jonge lezers attent te maken op de volgens hen racistische inhoud.

In 2011 vingen de betrokkenen al eens bot voor de burgerlijke rechtbank van Brussel. Volgens de rechter was het nooit Hergés bedoeling om iemand te schaden. ‘Het werk moet gezien worden in de koloniale context van de jaren 30 waarin het is gemaakt’, klonk het toen. De uitspraak in de huidige zaak wordt binnen de maand verwacht. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content