Lucky Luke schiet Boekenbeurs in gang

© Ballon Media

Jarig stripheld Lucky Luke heeft in Antwerpen de Boekenbeurs in gang geschoten, metershoog boven Antwerpen uittorenend.

De Morris-expo in Crowne Plaza Hotel
De Morris-expo in Crowne Plaza Hotel© Ballon Media

Lucky Luke viert dit jaar zijn zeventigste verjaardag en dat zal Antwerpen geweten hebben. Wie Antwepren passeert richting de Kennedy-tunnel ziet een indrukwekkend silhouet van de man die sneller schiet dan zijn schaduw: 6 meter op 32 meter is de banner die op het Crowne Plaza Hotel prijkt. In het hotel is vandaag een expositie geopend over Lucky Luke’s geestelijke vader Morris. De expo is een kleine maar fijne samenvatting van de grote tentoonstelling over Morris die eerder dit jaar op het vermaarde stripfestival van Angoulême gehouden werd. Hotelgasten krijgen er een snelcursus Morris mee: zijn composities, zijn unieke manier om beweging weer te geven, zijn opvallende kleurgebruik…

Meteen werden ook twee nieuwigheden gepresenteerd.

Enerzijds de cover van het nieuwe op 4 november te verschijnen Lucky Luke-album Het Beloofde Land. Tekenaar Achdé komt dat album signeren op 11 november op de Boekenbeurs.

Lucky Luke schiet Boekenbeurs in gang
© Ballon Media

Anderzijds De kunst van Morris: de Nederlandse vertaling van het eerder dit jaar verschenen L’Art de Morris, de catalogus bij de eerder genoemde tentoonstelling.

Een gewaagde keuze, aldus Ballon Media-uitgever Alexis Dragonetti. Echte stripfans, en al zeker de Morris-liefhebbers kopen dergelijke bibliofiele uitgaves in om het even welke taal. Waarom dan zo’n prijzig boek nog eens in het Nederlands uitbrengen?

De Daltons weten zich omsingeld door Lucky Luke in de liften van Crowne Plaza Hotel
De Daltons weten zich omsingeld door Lucky Luke in de liften van Crowne Plaza Hotel© Ballon Media

‘Een principiële keuze,’ zegt Dragonetti: ‘Morris is natuurlijk erg gekend, maar ook miskend. Die man heeft meer dan 300 miljoen albums verkocht (dat is meer dan Harry Potter), was erg vernieuwend en heeft in de naoorlogse jaren samen met Franquin en Hergé het stripverhaal op de kaart gezet. Morris is een geniale tekenaar en was visionair. Hij verdient dit boek dus. Of dat ons nu geld gaat kosten of niet.’

Dragonetti benadrukt dat Lucky Luke een ‘held van gisteren, vandaag maar zeker ook morgen’ is. Daarom worden alle 73 albums opnieuw uitgegeven: met nieuwe belettering, gelijkgetrokken nummering en een opgefrist coverontwerp. Voor de fans: de rode penseelstreken van de meester zelf zijn behouden. Eerder op het jaar was er ook al het hommage-album De moordenaar van Lucky Luke. (SD)

Doe op de Boekenbeurs (van 30/10 tot 11/11 in Antwerp Expo) mee aan Knacks Lucky Luke- fotowedstrijd en win jezelf op de cover van een Lucky Luke-album. Knack vind je in hal 2, stand 207 en 214.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content