Knack op de Boekenbeurs: ‘Ik las De Beauvoir nog voor ik wist dat het De Beauvoir was’

Anke Wauters © Saskia Vanderstichele

Tijdens de Boekenbeurs praten journalisten van Knack, Knack Weekend en Knack Focus elke dag over hun favoriete boeken op Knack.be. Vandaag: Anke Wauters, medewerker van Knack Focus.

Anke Wauters (°1990)

Recentste werk

Dik. Lelijk. Wijf. (2016)

Bekend van

Haar artikels in Knack Focus en Knack Weekend, haar blog Anke schrijft het neer en haar autobiografische debuutboek (zie hoger).

Favoriete boek: Alle mensen zijn sterfelijk (Simone de Beauvoir)

‘Ik las Simone de Beauvoir nog voor ik wist dat zij dé Simone de Beauvoir was. Als in: Simone de Beauvoir, de Franse feministe die later nog een enorme invloed zou hebben op mijn leven. De titel van het boek trok gewoon mijn aandacht in de bibliotheek. Ik was toen veertien jaar oud.

Het boek gaat over een vrouw, opkomende actrice Regina, die verliefd wordt op Fosca, een man die onsterfelijk is. Als jonge vorst van een Italiaanse stadstaat ontbrak het hem schijnbaar aan één ding om zijn dromen waar te maken: meer tijd. Dus dronk hij een levenselixir, en daar heeft hij eeuwig spijt van. Omdat eeuwig leven betekent dat je al je dierbaren ziet sterven en de mensheid steeds opnieuw dezelfde fouten ziet begaan. Regina is dan weer iemand die aan het begin van haar carrière staat en niets liever zou willen dan eeuwig leven. Zij is een vrouw die alles wil maar beseft dat ze niets heeft en valt voor een man die alles heeft, maar daar niet gelukkig mee is. Hun liefde slaat daarom om in bittere afgunst van haar kant, en wanhopige pogingen tot relativering van zijn kant. Het boek stelt interessante vragen over wat ambitie betekent en aan de hand van welke waarden je een uniek leven opmeet.’

Favoriete boek van de afgelopen vijf jaar:The Marriage Plot (Jeffrey Eugenides)

Knack op de Boekenbeurs: 'Ik las De Beauvoir nog voor ik wist dat het De Beauvoir was'

‘De openingszin van The Marriage Plot van Jeffrey Eugenides (foto) overtuigde mij als boekenliefhebber meteen: ‘To start with, look at all the books.’ Eenvoudig, kort en toch introduceert het perfect het hoofdpersonage: Madeleine, die een thesis schrijft over het zogenaamde huwelijksplot in de victoriaanse literatuur, waarbij het vinden en uiteindelijk huwen van een geschikte man centraal staat. Madeleine baseert zich daarvoor op een quote van Anthony Trollope (Britse 19de-eeuwse auteur, nvdr): ‘Gelukkige liefde bestaat alleen aan het einde van een Engelse roman.’ Ze haalt onder meer Roland Barthes aan om de taal van de liefde kritisch te onderzoeken.

‘Het resultaat is een boek over de impact van literatuur en taal, een deconstructie van de traditionele roman die, ironisch genoeg, een prachtig liefdesverhaal oplevert’

Madeleine zit ondertussen zelf verwikkeld in een dilemma in haar liefdeslieven en dus bevestigt ze onbewust de stelling van haar eigen werkstuk. Terwijl ze probeert om te kiezen tussen de manisch-depressieve en charismatische Leonard Bankhead en de standvastige en saaie Mitchell Grammaticus gaat ze verder met haar research – het resultaat is een boek over de impact van literatuur en taal, een deconstructie van de traditionele roman die, ironisch genoeg, een prachtig liefdesverhaal oplevert.’

Favoriete boekhandel

In elke nieuwe stad die ik bezoek, ga ik altijd op zoek naar de leukste onafhankelijke boekenwinkels. In Los Angeles ontdekte ik afgelopen zomer Skylight Books, in de hippe wijk Los Feliz. Ik lees zelf vooral Engelstalige fictie en dus sprak het aanbod mij aan: een perfecte balans tussen bestsellers, nieuwe titels en werk van lokale auteurs. De winkel bestaat sinds het midden van de jaren 1990 en volgde alle literaire trends op de voet. Op die manier hebben ze indrukwekkende namen op hun gastenlijst. Lezingen georganiseerd door de boekenwinkel gooien ze overigens online in de vorm van een podcast, die ik nu ook met veel plezier volg.

In eigen land hou ik enorm van boekhandel Limerick in Gent, waar ook inspanningen worden gedaan om literaire events te organiseren en het aanbod altijd weet te boeien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content