Klassieke covers in een nieuw jasje

De klassiekers horen niet vergeten te worden. Steek ze gewoon in een nieuw jasje. Zo moeten ook de uitgevers gedacht hebben die nu ‘Emma’ en ‘Jane Eyre’ van een sprankelend nieuwe cover voorzien, niet zelden gelijkend op die van ‘Twilight’ en ‘The Hunger Games’.

Literatuur die nog uit de negentiende eeuw stamt en saaie covers, ze gaan vaak hand in hand. Vrouwen met lange jurken, opgestoken haar en elegante poses maken nu plaats voor hippe, abstracte prenten. Met de nieuwe covers denken de uitgevers in te spelen op de trend van opkomende tiener- en jongvolwassenenfictie, de snelst groeiende categorie in literatuur tegenwoordig.

Uitgeverij HarperCollins bedacht voor ‘Wuthering Heights’ van Emily Brontë een close-up van een rode roos op een zwarte achtergrond, bedrukt met het opschrift “het favoriete boek van Bella en Edward”. ‘Dracula’ van Bram Stoker werd door Puffin Books opgesmukt met bloederige letters. “We hadden de Urban Outfittersklant in gedachten”, vertelt Eileen Kreit van Puffin Books aan de New York Times.

En het werkt want sinds 2009 ginger er al 125.000 exemplaren van HarperCollins’ ‘Wuthering Heights’ over de toonbank. Het haalde zelfs de bestsellerlijsten. (CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content