Bestsellerauteur Tom Clancy overleden

De Amerikaanse thrillerauteur Tom Clancy, bekend van ‘The Hunt for Red October’ en ‘Patriot Games’, is op 66-jarige leeftijd overleden. Enkele van zijn boeken werden verfilmd of waren een inspiratiebron voor games.

Thrillerauteur Tom Clancy is op 66-jarige leeftijd overleden in het ziekenhuis. Dat heeft zijn uitgever bevestigd aan de krant New York Times, nadat Publisher’s Weekly het nieuws op Twitter verspreidde.

Tom Clancy werd geboren op 12 april 1947 in Baltimore. Hij stond bekend voor zijn politieke thrillers, gebaseerd op concepten ontleend aan inlichtingendiensten en de militaire wetenschap. Hij brak door met “The Hunt for Red October” (1984), een boek over de Koude Oorlog. Andere bekende werken zijn onder meer “Patriot Games”, “Red Rabbit” en “Red Storm Rising”. Tien van zijn boeken haalden de eerste plaats op de New York Times bestsellerlijst.

Zijn boeken “The Hunt for Red October”, “Patriot Games”, “Clear and Present Danger” en “The Sum of All Fears” werden verfilmd. In 1996 was Clancy de medeoprichter van videospellenontwikkelaar Red Storm Entertainment, dat later werd overgenomen door Ubisoft Entertainment. Hij werkte mee aan verschillende games gebaseerd op zijn verhalen. Zijn eerste spel “Politika” werd in november 1997 uitgebracht, andere games van zijn hand zijn “Rainbow Six”, “Splinter Cell” en “Ghost Recon”.

Tom Clancy schreef meer dan 70 boeken over de inlichtingendiensten en het leger. Hij verkocht meer dan 50 miljoen exemplaren van zijn boeken, waarvan er veel ook in het Nederlands werden vertaald. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content