Bekroont het stripfestival van Angoulême (eindelijk) nog eens een vrouw met de Grote Prijs?

Inuyasha is een van de recentere bekende reeksen van Rumiko Takahashi © /
Gert Meesters
Gert Meesters Stripjournalist voor Knack Focus.

De Japanse Rumiko Takahashi kan als de derde vrouw de oeuvreprijs winnen op de striphoogmis van Angoulême. Ook in de rest van het programma eist de Japanse stripmarkt, samen met de VS, steeds meer haar terechte plaats op. Ons land wordt vertegenwoordigd door usual suspects.

Zoals de traditie het wil, begint het 46ste Festival International de la Bande Dessinée van Angoulême woensdagavond met de uitreiking van de Grand Prix, de belangrijkste oeuvreprijs voor een stripauteur. Meer dan 1600 auteurs uit de hele wereld stuurden hun persoonlijke favorieten in. Daar vloeide een shortlist van drie namen uit voort, waarop dezelfde stemgerechtigden afgelopen zondag nog eens mochten stemmen.

Bij die drie, samen naar verluidt goed voor 10 procent van alle uitgebrachte stemmen, staan twee namen die al eerder de shortlist haalden. De Amerikaan Chris Ware (51) staat al voor de derde keer op het lijstje en moest het de voorbije jaren afleggen tegen achtereenvolgens Hermann en Richard Corben. Zijn Jimmy Corrigan en Building Stories worden door hun vernieuwende beeldtaal en hun ambitie als klassiekers beschouwd. De Fransman Emmanuel Guibert (54) kennen we in Vlaanderen vooral van De fotograaf en De oorlog van Alan, waarin hij episodes uit het leven van een oorlogsfotograaf en een soldaat in de Tweede Wereldoorlog verbeeldde. Hij staat bekend als een virtuoos tekenaar en een geduldig biograaf.

Takahashi is een ideale kandidaat om enkele onvolmaaktheden in de erelijst van de Grand Prix weg te werken. Daarin zijn zowel vrouwen als Japanners sterk ondervertegenwoordigd.

Nieuw op de shortlist is de Japanse Rumiko Takahashi (61). Zij was een van de eerste manga-auteurs die ook populair werden in het Westen, met haar series Maison Ikkoku, over een pension, en Ranma 1/2, over een genderfluïde vechtersbaas. Al in de jaren tachtig, lang voordat Japanse strips systematisch vertaald werden, kregen haar strips een tweede leven als tekenfilmseries, onder meer in Club Dorothée, het legendarische jeugdprogramma op de Franse televisie. In het Nederlands verschenen tien delen van haar recentere populaire serie Inuyasha, over een wezen dat half mens is en half geest.

Blijft Corben weg?

Takahashi is een ideale kandidaat om enkele onvolmaaktheden in de erelijst van de Grand Prix weg te werken. Daarin zijn zowel vrouwen als Japanners sterk ondervertegenwoordigd, zeker als je het belang van beide groepen voor de hedendaagse strip bekijkt. Bij de vrouwen gingen enkel Claire Bretécher en Florence Cestac Takahashi vooraf; bij de Japanners alleen Akira Toriyama (Dragonball) en Katsuhiro Otomo (Akira).

Bovendien is Takahashi enorm populair in de drie grootste stripmarkten (Japan, Frankrijk en de Verenigde Staten), en verkocht ze in tegenstelling tot de twee andere kandidaten honderden miljoenen strips in haar productieve veertigjarige carrière. Dat zou dan weer het signaal kunnen geven dat het festival zijn neus niet ophaalt voor stripseries voor het grote publiek.

Een van de affiches van de 46ste editie van Angoulême
Een van de affiches van de 46ste editie van Angoulême© /

De winnaar krijgt volgend jaar dan een grote tentoonstelling op het festival, zoals die dit jaar te beurt valt aan de Amerikaan Richard Corben, een sciencefiction- en fantasytekenaar met een heel eigen grafiek. Al sinds de undergroundperiode van de late jaren zestig ontwikkelt hij een stijl met weelderige (half)naakte lichamen en uiteenlopende verzadigde kleuren, waarvoor hij pionierde met airbrushtechnieken. Van hem verschenen vooral in de jaren zeventig en tachtig enkele Nederlandse vertalingen: onder andere zijn serie Den en enkele boeken over weerwolven en mutanten.

De 78-jarige Corben zal niet naar Angoulême afreizen. Het is pas de derde keer in de geschiedenis van het festival dat de vorige winnaar van de Grand Prix niet aanwezig is, na Robert Crumb in 2000 en Bill Watterson in 2015. Andere grote tentoonstellingen zijn gewijd aan 80 jaar Batman – auteur Frank Miller komt zelfs langs -, Milo Manara en aan de Japanse auteur Taiyo Matsumoto.

Brecht Evens live in concert

We zouden het haast gewoon worden, maar er is ook dit jaar een Vlaams boek genomineerd voor de albumprijzen: Het amusement, de nieuwe Brecht Evens. Samen met Typex’s Andy, de Warhol-biografie van Amsterdammer Typex, en 43 andere boeken maakt Evens kans op een onderscheiding.

Dezelfde Brecht Evens geeft, tien jaar na een vergelijkbare samenwerking van Nix en Johan De Moor met Arno, ook een optreden in het plaatselijke theater tijdens een zogenaamd concert dessiné. Dat betekent dat Evens live zal tekenen voor publiek in interactie met muziek van jazzartiest Chassol. Evens’ vriendin, de Franse tekenfilmer Céline Devaux, zorgt ondertussen voor animaties.

Een andere opvallende Belgische aanwezige in Angoulême dit jaar is Dominique Goblet. De Brusselse auteur van Net doen alsof is ook liegen is voorzitster van de jury voor de albumprijzen. Of dat goed nieuws is voor Brecht Evens, weten we zaterdagavond, wanneer de albumprijzen worden uitgereikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content