Zijn dit de raarste bands van België?

Dit jaar viert cultband Nurse with Wound de veertigste verjaardag van zijn debuutplaat, maar meer nog zijn het de 291 obscure inspiratiebronnen die bij die plaat zaten die een referentie zijn geworden, die nu zelfs een gloednieuwe compilatie hebben geïnspireerd. Deze Belgen schopten het destijds tot in Wounds weirdest.

Brainticket

Joel Vandroogenbroeck (°1938) begon zijn carrière als jazzpianist. Met zijn krautrockproject Brainticket zocht hij begin jaren zeventig (al dan niet bewust) de controverse op. De groep werd weleens vergeleken met een slechte lsd-trip en debuutalbum Cottonwoodhill kreeg zelfs een label met de waarschuwing: ‘Luister maar één keer per dag naar dit album. Het kan je brein verwoesten.’ In beperkte kring is de groep een begrip gebleven. Voor zijn 74e verjaardag trok Vandroogenbroeck zelfs opnieuw op tour met Brainticket.

Univers Zéro

‘Geen idee wat voor jeugd de Belgen hebben, maar het land is er in ieder geval in geslaagd enkele van ’s werelds angstaanjagendste bands voort te brengen en Univers Zéro is zonder twijfel de afschrikwekkendste’, schreef Pitchfork enkele jaren geleden. De band staat bekend om zijn gitzwarte, op twintigste-eeuwse kamermuziek geïnspireerde progrock, waarmee ze in de jaren zeventig tegenwind bood aan de alomtegenwoordige disco en punk.

Aksak Maboul

‘Aksak’ is een Turkse muziekterm die verwijst naar een onregelmatig ritme, ‘maboul’ is Frans voor gestoord. Een betere naam konden Marc Hollander (tevens de oprichter van cultlabel Crammed Discs) en Vincent Kenis niet bedenken voor hun avant-gardeproject vol elektronica, jazz, Balkan folk en Afrikaanse ritmes waarmee ze in de seventies furore maakten en waar ook Marc Moulin en Chris Joris even deel van uitmaakten. Later werd het duo lid van The Honeymoon Killers, de experimentele rockband die het tot op de cover van NME schopte.

Strain Crack & Break: Music from the Nurse with Wound List: Volume I (France) is nu uit bij Finders Keepers.

Zijn dit de raarste bands van België?
Zijn dit de raarste bands van België?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content