Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

DE CAT KWAM WEER Voor het eerst in bijna 30 jaar maakt The Artist Formerly Known As Cat Stevens een popplaat. maar van zijn bekeringsdrang is hij nog niet verlost.

AN OTHER CUP

YA RECORDS – FOLKPOP

Eerlijk is eerlijk: wij hadden onze vooroordelen al minarethoog opgestapeld toen we An Other Cup, de eerste popplaat van Yusuf Islam aka Cat Stevens in 28 jaar, in de cd-speler schoven. Over de titel bijvoorbeeld: die moést wel verwijzen naar Stevens’ magnum opus, Tea For The Tillerman uit 1970. Maar één blik op de uitgebreide nota’s in het begeleidende cd-boekje bewees meteen ons ongelijk. An Other Cup refereert aan een islamitische parabel die enigszins samengevat hierop neerkomt: in een overvol kopje kan niets meer bij, het moet op gezette tijden worden leeggemaakt.

Enfin, bleken we met onze vooroordelen nu ook weer niet zó ver bezijden de waarheid te zitten. Wie immers dacht dat Islam zijn fascinatie voor de leer van Mohammed voldoende had kunnen botvieren op de spoken word-cd’s The Life Of The Last Prophet (’95), Prayers Of The Last Prophet (’99) en A Is For Allah (2000) en dat hij voor zijn eerste reguliere popplaat onder zijn ‘nieuwe’ nom de plume het moraliserende vingertje achterwege zou laten, komt bedrogen uit. Zo laat One Day At A Time zich beluisteren als een stappenplan om de materiële – lees: kapitalistische – wereld in te ruilen voor een spirituele en spiegelt Maybe There’s A World de luisteraar een religieus Utopia voor, terwijl In The End kan worden beschouwd als Islams hoogstpersoonlijke Gotta Serve Somebody, Bob Dylans pro-religieus manifest.

Valt er muzikaal iets te beleven op An Other Cup? Liefhebbers van warme folkpop zullen wellicht aan hun trekken komen, als ze er de erg steriele sound van Madonnaproducer Rick Nowles willen bijnemen. One Day At A Time heeft bijvoorbeeld veel weg van George Harrisons All Things Must Pass, maar de fraaie zanglijn kan de wel érg povere instrumentatie nauwelijks camoufleren. Hetzelfde geldt voor de hoorns die doorheen Midday blazen en het oubollige strijkarrangement dat Heaven/Where True Love Goes moet rechttrekken. Zoek ten slotte dekking voor Islams aanslag op Don’t Let Me Be Misunderstood van The Animals – een zoveelste poging om zijn bekering aan de luisteraar uit te leggen: ‘I’m just a soul whose intentions are good / Oh Lord, please don’t let me be misunderstood’. We hebben het begrepen, Yusuf!

Download nu * Heaven/Where True Love Goes

* Maybe There’s A World

* The Beloved

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content