Hasta la Vista, XP – Meer dan vijf jaar na XP brengt Microsoft deze week eindelijk de nieuwe versie van zijn besturingssysteem Windows uit: Vista. Wij mochten er al even mee spelen.

Zelfs op een iets bescheidener systeem, waar de nieuwe Vista niet alle toeters en bellen op kan laten werken, ziet Vista er veel meer hedendaags en gestroomlijnd uit dan XP. De achtergrondbeelden, iconen of menubalken ogen veel aantrekkelijker dan wat we gewend zijn. Op een krachtig systeem komt de zogenaamde Aero Glass interface helemaal tot zijn recht. Het is even wennen, maar het ziet er toch wel mooi uit.

Zeker in de Home Premiumversie van Vista worden al flink wat toepassingen meegeleverd waar multimediafanaten plezier aan zullen beleven. Media Player 11 bijvoorbeeld, een waardige speler voor muziek en video die ook goed samenwerkt met veel mp3-spelers. Deze versie van MP is trouwens ook voor XP beschikbaar. Fotogalerie is een meegeleverde toepassing die helpt om al je digitale foto’s beter te beheren door ze etiketten en andere gegevens mee te geven. Ook voor dvd-schijfjes heeft Vista meer aan boord dan zijn voorganger. Zo kan je nu rechtstreeks vanuit Windows dvd’s aanmaken of net dvd-schijfjes naar een bestand op je computer omzetten (rippen). Ook Media Center zit in deze versie. Hiermee kan je een brug slaan tussen het internet of media op je computer, en je tv of home cinema.

Met Movie Maker is het makkelijker om eenvoudige montages te maken van je videomateriaal.

Vista ziet er niet alleen beter uit dan de vorige versies van Windows, ook het gebruiksgemak is er flink op vooruitgegaan. Zo is bijvoorbeeld het startmenu veel overzichtelijker en de zoekfunctie fel verbeterd.

Ook onder de motorkap is Vista ge- evolueerd. Zowel zichtbaar als onzichtbaar voor de gewone gebruiker is een aantal beveiligingsvoorzieningen ingebouwd. Zeker in het begin is het een beetje ergerlijk dat het systeem altijd expliciet om toestemming vraagt als er een stukje software moet worden geïnstalleerd, maar het komt de beveiliging wel ten goede. Dat wil niet zeggen dat je geen extra antivirussoftware en dergelijke meer nodig hebt. Ook voor ouders die liever controle houden over wat hun kroost met de computer doet, biedt Vista meer mogelijkheden.

Op zich is Windows Vista zeker een serieuze stap vooruit, maar dat wil nog niet zeggen dat je meteen naar de winkel moet hollen. Je moet toch al een vrij jong en vooral krachtig systeem hebben (snelle processor, krachtige videokaart en veel geheugen), maar vooral moet je diep in je buidel tasten. De prijzen variëren van 129 euro voor een upgrade naar Vista Home Basic (waar haast geen extra functies in zitten) tot maar liefst 549 euro voor een volledige Vista Ultimate, waarvan een upgrade ook nog 369 euro kost. Wie nu een redelijk tevreden gebruiker van Windows XP is, kan daar dan ook beter mee blijven werken tot de pc aan vervanging toe is. Veel van de extra’s die Vista biedt, vind je namelijk ook terug in aparte programma’s die vaak gratis op het internet te vinden zijn.

www.microsoft.be

Bruno Koninckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content