Geert Zagers
Geert Zagers Journalist bij Knack Focus

In de categorie ‘We haten onszelf omdat we het grappig vinden’: de fragmenten van het door Steve-O gepresenteerde Killer Karaoke, sinds vorig week op de buis in de VS. Daarin laten kandidaten hun zangtalent zien in beperkende fysieke omstandigheden, zoals daar zijn: zingen in een vat vol slangen, zingen terwijl je gevechtshonden moet afslaan en – onze favoriet – zingen terwijl je stroomstoten krijgt. De winnaar krijgt 10.000 dollar én een eregordel. Idool meets Fear Factor, kortom, en dat is niet eens de meest bizarre tv-format.

DISTRACTION

(2003, CHANNEL 4)

Blokken meets Jackass

Een grote inspiratiebron voor Killer Karaoke, vermoeden we. Kandidaten moesten simpele quizvragen beantwoorden terwijl ze afgeleid werden. Nu ja, afgeleid: tot die belemmeringen behoorden een watergevoelige buzzer die kandidaten moesten activeren door te urineren, een piercer die bij elk goed antwoord een nieuwe oorbel of tepelpiercing stak en hondenhalsbanden die stroomstoten gaven. Een ideetje voor een Belgische remake, Hans Otten?

TAKESHI’S CASTLE

(1986, TOKYO BROADCASTING SYSTEM)

American Gladiator meets Fort Boyard

De moeder van alle mensonterende tv, deze reeks van Gouden Leeuw-regisseur Takeshi Kitano, waarin kandidaten een reeks waanzinnige parcoursproeven moesten overleven om Kitano’s kasteel in te nemen. Volgens internetbronnen goed voor 41 gebroken ribben, 19 gebroken kaken, 2 gebroken schedels, 9 knock-outs en 312 geschaafde kinnen. Afgaand op de YouTube-fragmenten zijn wij vooral verbaasd dat niemand gestorven is.

HE’S A LADY

(2004, TBS)

Olivier de Rijke meets Zo man zo vrouw

Elf kandidaten werd verteld dat ze deelnamen aan All American Man. De twist: de fysieke proeven zagen er net iets anders uit dan hen is voorgesteld. Stonden op het programma: een huwelijk plannen, het bruidsmeisje zijn, deelnemen aan een schoonheidswedstrijd en zichzelf schminken. De winnaar kreeg 250.000 dollar. Voor de duidelijkheid: ‘bewustmaken van genderproblematiek’ behoorde niet tot de doelstellingen.

WHO’S YOUR DADDY

(2005, FOX)

All You Need Is Love meets Wie van de drie

‘Papa?’ Een kandidaat die als kind was afgestaan voor adoptie moest uit 25 potentiële kandidaten haar biologische vader halen. De juiste kiezen was goed voor 100.000 dollar en een reünie. Koos ze de verkeerde, dan kreeg de valse vader het geld. Werd na één pilootaflevering geannuleerd. Niemand vroeg zich af waarom.

REPO GAMES

(2011, SPIKE TV)

Taxi Vanoudenhoven meets Operation Repo

Van de makers van Jersey Shore. Twee repossession men namen de auto’s van wanbetalers in beslag, maar gaven de kandidaten de kans om hun voertuig terug te winnen. Won je het quizje, dan mocht je de auto houden; verloor je, dan werd hij weggetakeld. Lijkt opgezet spel, alleen: tijdens de aflevering in Las Vegas opende een buurman van een kandidaat het vuur op het busje van de productie – ‘poging tot moord’ luidde de aanklacht achteraf. Luchtig quizje.

DOOR HANS BOFFEL & GEERT ZAGERS

Partner Content