WET HOT AMERICAN SUMMER: FIRST DAY OF CAMP

FIRST DAY OF CAMP: zij die achteraf beroemd werden, groeten u.
Katrin Swartenbroux
Katrin Swartenbroux Chef Lifestyle KnackWeekend.be

Vanaf 31/7 op Netflix

Bijna vijftien jaar na de film stuurt Netflix Amy Poehler, Paul Rudd, Bradley Cooper, Ken Marino en Elizabeth Banks terug naar Camp Firewood, deze keer voor een serie: First Day of Camp. ‘American Nametags in Underwear’, ‘Camp Homesucks’, ‘Hot Kids in Shorts’. ‘Morning Wood’: het zijn slechts enkele van de namen die regisseur David Wain en coscenarist Michael Showalter destijds bedachten voor de filmische ode aan hun jeugd. Waarom ze in 2001 uiteindelijk voor het veel minder bekkende Wet Hot American Summer zijn gegaan, is ons een raadsel, maar allicht verklaart die suffe, jammerlijk aan American Pie gelinkte titel mede het succes van hun satirische romcom. Die nochtans helemaal geen bioscoopsucces was.

Slechts 295.000 dollar bracht Wet Hot American Summer op, schandalig weinig voor een prent die op een heerlijk mesjoggemanier inzoomt op de laatste dag van een Joods zomerkamp en zijn nogal incompetente begeleiders, gespeeld door onder meer Paul Rudd, Elizabeth Banks, Bradley Cooper en Amy Poehler.

Zoals het bioscoopflops wel eens vergaat, werd Wet Hot American Summer later alsnog opgepikt, door het slag mensen dat dvd’s verzamelt omdat de marketingafdeling ‘cult classic’ op de hoes laat drukken, en allicht omdat je op IMDb kunt grasduinen in de cv’s van de ondertussen wereldberoemde acteurs van de film.

Met de achtdelige serie First Day of Camp hopen Wain en Showalter een groter publiek te bereiken, een wens die wel eens werkelijkheid zou kunnen worden nu ze Netflix én de volledige originele cast aan boord hebben. Jawel, Poehler, Cooper en Rudd hesen zich maar wat graag opnieuw in de shorts van Camp Firewood. Zelfs H. Jon Benjamin, die nochtans niet meer dan de stem van een blik groenten voor zijn rekening neemt, is opnieuw van de partij.

Nomen est omen: in First Day of Camp krijgen we het begin van het kampverhaal te zien, maar verwacht niet dat de personages plots gelaagder worden, dat het duidelijk wordt waarom mensen zonder verantwoordelijkheidszin instaan voor de veiligheid van achtjarigen, of waar in godsnaam die satelliet vandaan kwam. ‘We hebben niet geprobeerd om ervoor te zorgen dat alles nu plots ergens op slaat’, benadrukte Showalter bij de aankondiging van de reeks. Waarvan akte: destijds waren de acteurs eigenlijk al iets te oud voor de personages die ze vertolkten, voor deze prequelserie is die kloof uitgediept tot zo’n twintig jaar – en dat valt nogal op in een film over een jeugdkamp.

Met zijn dwaze humor – ‘Well guys, we’ve made it to the end of the summer in one piece, except for a few campers who are lepers’ – en belachelijke plotwendingen was Wet Hot American Summer de ultieme cringe movie van de noughties. Nu televisie uitblinkt in ambitieuze komedies, suspensevolle thrillers en taboedoorbrekende drama’s kan de absurditeit van First Day of Camp wel eens het verfrissende bommetje in uw zomers zwembad zijn. See you in macramé!

KATRIN SWARTENBROUX

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content