Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Dinsdag 6/12, 20.45 – Acht

De Sint heeft ook even halt gehouden aan de schoorsteen van Acht en wierp daar een serie in die hij gered heeft uit de kelder van VijfTV: Weeds. De Amerikaanse komische reeks over een vrouw die na de dood van haar man uit financiële nood marihuana begint te dealen, was in een ver verleden – u weet wel, toen we een regering hadden – één seizoen lang te zien op VijfTV en verdween daarna van het scherm. Ondertussen zijn er al zeven seizoenen gemaakt, dus wie de reeks niet op dvd gevolgd heeft, heeft heel wat in te halen. Acht zendt vanaf deze week elke dinsdag twee afleveringen na elkaar uit, wij geven u alvast drie argumenten om er vanaf het begin bij te zijn.

MARY LOUISE PARKER De serie wordt gedragen door hoofdrolspeelster Mary Louise Parker, die voor haar rol als Nancy Botwin in 2006 een Golden Globe kreeg. Terecht: met zo’n uitgangspunt bestond het gevaar dat Weeds een farce zou worden (en dat is het eerlijk gezegd in de latere seizoenen ook), maar Parker slaagt erin om je te laten meeleven met Botwin, die drugs begint te dealen om haar twee zonen te onderhouden, maar vaststelt dat die net daardoor van haar vervreemden.

KNT Voor wie uit het concept van Weeds nog niet kon afleiden dat dit een serie is die u beter niet met uw kinderen bekijkt, geven we hier nog even een extra waarschuwing. Weeds werd gemaakt voor de Amerikaanse zender Showtime (ook de thuisbasis van Dexter en Californication) en die hoeft zich net zoals HBO niet te houden aan de strenge Amerikaanse regels wat betreft schuttingtaal en bloot. En daar wordt van geprofiteerd: de meest memorabele scène uit het eerste seizoen is die waarin een van Nancy’s vrienden vreemdgaat met zijn tennislerares en zijn racket van een heel andere kant leert kennen.

DE BEGINTITELSWeeds is gezegend met een van de mooiste begintitels ooit: een filmpje met beelden van een typische Amerikaanse buitenwijk waar iedereen in hetzelfde huis woont, met dezelfde auto rijdt en dezelfde koffie drinkt, en dat op de tonen van Little Boxes, een protestsong uit de sixties van Malvina Reynolds. Voor het tweede en derde seizoen lieten de makers trouwens meer dan dertig artiesten – onder wie Randy Newman, Elvis Costello en Death Cab for Cutie – hun eigen versie opnemen om die dan te gebruiken.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content