Wat zou jij doen als je op een dag een brief van je man vindt die je pas na zijn dood mag openen? En wat gebeurt er als je dat toch eerder doet? In het spannende Het geheim van mijn man zijn de gevolgen niet te overzien.
Voor Cecilia is het moederschap een sport waarin ze uitblinkt. Ze bestuurt haar gezin als een generaal, steunt haar man in zijn carrière en is, vanzelfsprekend, de beste Tupperware- demonstratrice die je je kunt inbeelden. Geen vuiltje aan de lucht, tot haar dochter een werkstuk moet maken over de Berlijnse Muur en ze op zolder naar haar eigen brokstukje op zoek gaat. In een doos van haar man vindt ze een brief. ‘Voor mijn vrouw, Cecilia Fitzpatrick. Alleen openen na mijn dood.’ Na enige aarzeling opent Cecilia de brief toch, en dan is het deksel van Pandora’s doos.
Maar Cecilia is niet de enige die plots ontdekt dat haar perfecte man een geheim heeft. Tess krijgt te horen dat haar echtgenoot en het nichtje met wie ze samen is opgegroeid op elkaar verliefd zijn geworden. ‘Het was geen ranzige affaire. Het was het lot’, beweren die twee. Tess houdt de eer aan zichzelf en verhuist naar het stadje waar Cecilia’s koninkrijk net op zijn gat is gevallen. Cecilia’s leven lijkt intussen op de nachtmerrie van Hyacinth Bucket. Haar smetteloze bestaan begint letterlijk vlekken te vertonen en ze staat vanbinnen in brand omdat ze niet kan verdragen dat haar man een leugenaar is. En dan is er nog de oudere Rachel. Zij heeft haar zoon na de brutale dood van haar dochter altijd als een tweederangskind behandeld en beseft dat haar bittere leven helemaal leeg zal worden nu hij met zijn gezin wil emigreren.
De ingrediënten van Het geheim van mijn man doen denken aan ouderwetse, spannende chicklit, maar misschien behoeft het boek geen label. Toen het in 2013 uitkwam, stond het al na twee weken op de eerste plaats van de New York Times Bestsellerlijst. Er zijn intussen al meer dan twee miljoen exemplaren van verkocht. Niet zonder reden, want je kunt het maar moeilijk wegleggen. Niet omdat het zo’n literair hoogstandje is, wel omdat Liane Moriarty de angsten die in elk van ons leven heel scherp en zonder veel gemoraliseer neerzet. Schone schijn staat voortdurend tegenover ondraaglijke, botte pijn, al komen de drie vrouwen uiteindelijk ook tot nieuwe inzichten. Knap in dit boek is dat Moriarty het ‘wat als’-motief tot op het einde volhoudt en daardoor het verhaal voortdurend overhoopgooit. Spannend is het zeker, en je zult spontaan je eigen motieven beginnen te onderzoeken. Dit zijn tien lessen ethiek, maar dan wel in de vorm van meeslepende fictie.
HET GEHEIM VAN MIJN MAN ****
Liane Moriarty, Bruna, (originele titel: The Husband’s Secret), 397 blz., ? 19,95.
JOHANNA SPAEY
CENTRALE ZINNEN Sommige geheimen moeten voor altijd geheim blijven. Vraag het maar aan Pandora.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier