Hij was al portier, duiker, tv-regisseur, broer van Bart De Pauw en neukend konijn, en vanaf deze week breidt Tom Waes zijn cv nog wat verder uit. In ‘Tomtesterom’ zet hij enkele ‘How To’-handleidingen om in de praktijk en waagt hij zijn kans als onder meer paparazzo, spion, bokser en Kanaalzwemmer.

Aan welke opdracht ben je met de meeste ‘goesting’ begonnen?

Tom Waes: Die in de eerste aflevering, ‘Hoe word je paparazzo?’ Omdat dat zo’n fantastische arena is vol bizarre mensen, en omdat die paparazzi echte haaien zijn, die veel meer durven dan wat ik toegelaten vind. Je moet echt alle gêne laten varen als je met hen wil concurreren, maar die jacht op exclusieve foto’s geeft je wel een kick.

En bij welke uitdaging zat je met het grootste ei in je broek?

Waes: Bij twee: leren boksen en het Kanaal overzwemmen. Ik kan je verzekeren: als je aan de Engelse kust staat en je ziet voor je die plas water die je al zwemmend moet overbruggen, dan zinkt de moed je echt wel in de schoenen.

Nochtans, als ex-duiker zat je daar toch op vertrouwd terrein?

Waes: Ik ben een vrij goede zwemmer, maar ik heb in mijn leven maximum tien kilometer aan een stuk gezwommen. Dat is toch nog iets anders dan die 50 kilometer over het Kanaal (Waes probeert in Tomtesterom te zwemmen van Engeland naar Cap Gris-Nez; nvdr.). Het grootste probleem is dat je, omdat het om een tv-programma gaat, beperkt bent in tijd: je moet alles leren op één à twee maanden tijd, en als je dan op het strand staat of in de boksring stapt, dan weet je dat je niet perfect voorbereid bent. Maar goed: als je geen lef hebt, moet je er ook maar niet aan beginnen.

Waren er dingen waar je op voorhand van hebt gezegd: laat maar zitten?

Waes: Een paar. ‘Hoe word je astronaut’ hebben we redelijk snel laten vallen, wegens onbetaalbaar. En ‘Hoe word je premiejager’ is ook gesneuveld. Dat leek op zich interessant, tot we research begonnen te doen: echte premiejagers zijn meestal zulke naziachtige bullebakken, dat je meer sympathie krijgt voor de misdadigers. Maar goed, er is zo’n overaanbod aan ‘How To’-handleidingen dat het gemakkelijk was om een paar leuke te vinden.

Ben je een handleiding ‘Hoe maak ik een succesvol zondagavondprogramma’ tegengekomen?

Waes:(lacht) Neen, maar ik hoop dat ik die over zes weken zal kunnen schrijven. We hebben Tomtesterom ook nooit gemaakt met het idee dat het op zondagavond zou komen. En het feit dat we een paar weken geleden een nominatie hebben gekregen voor de Gouden Roos in Montreux legt de lat natuurlijk extra hoog. Ik hoop dat de mensen nog zullen kunnen kijken zonder al te veel verwachtingen.

Je bent de volgende weken in vier programma’s tegelijk te zien: ‘Tomtesterom’, ‘Hagger Trippy’, de herhaling van ‘Het Geslacht De Pauw’ én ‘De Tabel van Mendelejev’. Ambitie om de nieuwe Bart Peeters te worden?

Waes:(lacht) Ik weet het, het is een beetje veel, maar het is toevallig: Hagger Trippy lag al een paar maanden op de plank, en dat de VRT Het Geslacht De Pauw nu opnieuw zou uitzenden, kon ik ook niet voorzien. Ik moet toegeven dat ik ook vrees voor een ‘overkill’, maar aan de andere kant: ik kan toch moeilijk zeggen dat het tijd is om een sabbatjaar in te lassen, niet?

Door Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content