Er zijn veel oude rockers die allang hadden moeten stoppen – AC/DC, de Stones, De Kreuners – maar Status Quo was daar voor mij niet bij. Zo jammer dat ze er na deze tournee mee kappen.

Raymond Van Coppernolle, Kuurne

Zéggen ze, Raymond. We spreken elkaar over een paar jaar nog eens. Ex-bandleden vallen elkaar sneller weer om de nek dan de kandidaten van Temptation Island tijdens happy hour. Niet, zoals kwatongen beweren, voor het geld. Of om weg te kunnen van hun niet bepaald jonger wordende vrouw. Nee, gewoon omdat ze het publiek missen. Omdat ze jóú missen, Raymond.

Kijk naar de Pixies. In 1993 was Frank Black die permanent bezopen sloerie van een Kim Deal zo beu dat hij haar ontsloeg met een fax. Een fax! Nog geen tien jaar later stonden ze voor een aalmoes weer van kissy kiss te doen. Fleetwood Mac? Gingen uit elkaar toen ongeveer iedereen het met iedereen had gedaan en ze allemaal een keer met elkaar in vechtscheiding hadden gelegen. Hebben het voor amper 100 miljoen dollar weer bijgelegd om de fans te plezieren. Axl Rose en Slash? Hadden zichzelf nog liever met een botte zaag ontmand dan nog eens samen op een podium te kruipen. En zie: ze staan deze zomer toch maar mooi met Guns N’ Roses op Coachella. De oude K3’tjes gingen vorig jaar ook afscheid nemen van hun publiek. Nou, ze zullen nog nooit voor zoveel bronstige papa’s hebben opgetreden als dit jaar.

Of neem The Eagles. Gesplit in 1980. Smoorden elke hoop op een reünie jarenlang in de kiem met dezelfde woorden: ‘When hell freezes over.’ Kwamen na veertien jaar, na lang aandringen van de fans, toch met een nieuwe plaat aanzetten: Hell Freezes Over. Zo zie je maar: bands die écht met hun fans begaan zijn, maken voor hun bewonderaars zelfs een schaamtelijke knieval. Sindsdien zijn The Eagles hun afscheidstournees beginnen te nummeren. The Farewell I Tour, The Farewell II Tour, enzovoort.

Maar de meest indrukwekkende geste van een groep voor haar eigen fans kwam toch van Belgiës punktrots Janez Detd. Zij gaven na vijf jaar pijnlijke radiostilte nederig gehoor aan de Facebookgroep ‘Bij 3000 likes speelt Jane’s Detd een reünieshow’. Ook al hadden hun fans niets eens de moeite gedaan om de bandnaam juist te spellen. Ook al hebben Nicolas en co. een mediacampagne moeten opzetten om die Facebookgroep überhaupt aan 3000 likes te helpen. Lag ongetwijfeld aan die spelfout. Maar niettemin: respect!

Wie is die Amerikawatcher die in Het journaal altijd zulke deskundige commentaar geeft bij de Amerikaanse voorverkiezingen? Zo’n talent! Geef die man een eigen programma.

Emma Vermeulen, Gent

Volledig mee eens, Emma. En het zal je misschien verbazen, maar die Amerikawatcher is niemand minder dan de hoofdredacteur van Het journaal zélf. Sterker nog: hij combineert zijn hoofdredacteurschap en al dat verhelderende duidingswerk als Amerikawatcher met modellenwerk voor allerlei mannenbladen – hij staat bééldig met cowboyboots – én een muziekcarrière als de Vlaamse Johnny Cash. En dan vindt hij ook nog eens de tijd om presentatoren van ándere nieuwsprogramma’s deontologisch te berispen op Twitter, zelfs als die programma’s niet eens onder zijn bevoegdheid vallen.

Een multitaskende cowboy is het, Emma. De moderne Bobbejaan Schoepen. Die kon fluiten en jodelen tegelijk. De Amerika-watcher kan leiden, duiden, zingen en tweeten tegelijk. Hij verdient geen eigen programma. Hij verdient zijn eigen themapark.

Stuur uw vragen naar Vincent Byloo: vraaghetaanvincent@knack.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content