Eerste zin Op de laatste zaterdag van november 1944 lagen drie bijna vijftien meter lange ballistische raketten met geopende inspectiepanelen onder booglampen in een spoorwegloods in Scheveningen.

In het najaar van 1944 proberen de Duitsers met hun Vergeltungswaffen, de V1’s en V2’s, hun kansen alsnog te keren. Sinds zijn zestiende droomt Rudi Graf ervan om een ruimteraket te bouwen, maar nu lanceert hij, als bedenker van de V2, vanuit Scheveningen zijn vliegende bommen op Londen. Inlichtingenofficier Kay Caton-Walsh wordt in Londen bijna letterlijk uit het bed van haar getrouwde minnaar geschoten door een van Grafs V2’s. Ze overleeft het, maar het zet haar wel aan het denken over het gevaar van dat nieuwe wapen. Ze meldt zich aan voor een speciale opdracht in Mechelen. Van daaruit probeert ze mee de lanceerplaats in Scheveningen te detecteren en te vernietigen.

De Brit Robert Harris heeft een flinke lijst spannende historische romans bijeengeschreven. Hij is gefascineerd door WO II – denk aan Vaderland (1992) en Enigma (1995) – maar maakte ook indruk met zijn Cicero-trilogie (2006-2015). Tijdens de lockdown schreef hij in veertien weken deze nieuwe roman. Hij is gebaseerd op feiten, maar de twee hoofdpersonages zijn fictief. Heel spannend kun je V2 niet noemen, maar je blijft wel lezen omdat Harris zijn research in soepele, herkenbare scènes verpakt en geldingsdrang en geweten veelvuldig met elkaar laat botsen, terwijl het druilerige weer de moedeloosheid van die laatste oorlogsmaanden extra in de verf zet.

V2 ***

Robert Harris, Cargo (oorspronkelijke titel: V2), 320 blz., ? 20,99.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content