TRAITOR **

DON CHEADLE in 'TRAITOR'. De war on terror volgens Nachmanoff.

Dinsdag 12/7, 20.55 – 2BE. Jeffrey Nachmanoff met Don Cheadle, Guy Pearce, Archie Panjabi. VS 2008.

Ooit gedacht dat er een John le Carré in Steve Martin zou schuilen? De komiek kwam met het idee van Traitor op de proppen, een geopolitieke spionagethriller over moslimterroristen en de bureaucratische kloof tussen de FBI en CIA. Dankzij de overtuigende vertolking van Don Cheadle laat de film je lange tijd begeesterend ambigue verdwalen in het morele doolhof van goed en kwaad.

‘A cool cat, like a Miles Davis character.’ Zo wordt de Afro-Amerikaanse karakteracteur Don Cheadle wel eens omschreven. Nochtans lijkt hij meer een Sidney Poitier van de 21e eeuw: intens en rustig. Van manische psycho in Devil in a Blue Dress over cowboypornoster in Boogie Nights naar humanistische hoteleigenaar in Hotel Rwanda tot vermoeide detective in Crash. Hij behoort tot de acteurs die met één blik een stroom van complexe interne emoties weten op te roepen.

Zulke blikken tovert hij ook in het naar All the President’s Men en The French Connection gemodelleerde Traitor magnetisch op zijn gelaat als Samir Horn, een Amerikaanse bomexpert die aanslagen plant voor de jihad in zowel Europa als de VS. Het is het begin van een absorberend kat-en-muisspelletje met FBI-agent Guy Pearce en schimmige CIA-veteraan Jeff Daniels.

Deze thriller in véritéstijl springt van Nice en Londen over Yemen tot Chicago en Nova Scotia. Daarbij toont debuterend regisseur Nachmanoff zich heel behendig in het intercontinentale gereis en in het switchen tussen de terreurterroristen en de FBI-agenten. Echt diep graven in de politieke kwesties van de islamterreur doet de film niet, maar deze vrij goed in toom gehouden kijk op loyaliteit en de war on terror wint aan enigmatische kracht door Cheadles vertolking.

Cheadle trad zelf op als producent en loert op de regiestoel. De verfilming van Elmore Leonards Tishomingo Blues had zijn regiedebuut moeten zijn, maar het project werd afgeketst. Al zijn hoop is nu gericht op een film over Miles Davis. Eerst wil hij wel nog schitteren naast Scarlett Johansson in Under the Skin, een donkerkomische sf-film van Jonathan Glazer ( Sexy Beast, Birth) over aliens die lifters ontvoeren omdat ze menselijk vlees als een delicatesse beschouwen.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content