Geert Zagers
Geert Zagers Journalist bij Knack Focus

Vrijdag 3/7, 22.20 – één

‘Schrijf maar op: als hij niet vergeet te eten en te drinken, wint Alberto Contador de Tour. ‘ Geen kat die eraan lijkt te twijfelen dat El Pistolero dit jaar de Ronde van Frankrijk aan zijn palmares toevoegt, en zeker Karl Vannieuwkerke niet, nochtans een Man Die Het Kan Weten.

Waarom zouden we dan nog kijken naar Tour 2009, de dagelijkse talkshow waarin de rit van de dag besproken wordt?

Karl Vannieuwkerke: Er kan natuurlijk altijd iets mislopen. Contador kan ziek worden of vallen. Maar eerlijk is eerlijk: het is een van de beste tijdrijders en veruit de beste klimmer, dus ik zie niet in wie hem iets in de weg kan leggen. Het zullen vooral de intriges binnen de ploeg zijn die de Tour dit jaar zullen kleuren. Met Leipheimer, Klöden en Armstrong kan er binnen Astana wel eens een en ander gaan spelen.

En wat mogen we van Tour 2009 verwachten, je dagelijkse talkshow?

Vannieuwkerke: We gaan ondertussen ons vijfde seizoen in, dus het concept stond en staat er al – ik denk niet dat we daar veel aan moesten sleutelen. Wel komt er een nieuw rubriekje over de Ronde van 1969, de eerste Tourwinst van Eddy Merckx, dit jaar precies veertig jaar geleden. Verder worden er wat kleine dingen bijgeschaafd. De toeristische filmpjes zullen dit jaar meer over de streek zelf gaan – niet meer over de wellnesscentra in de buurt, wel over pakweg de oesterkweek in Bouzigues, hét oesterdorp van Frankrijk overigens. Maar het is vooral de gastenlijst waar ik trots op ben – de beste in vijf jaar, als je het mij vraagt. Merckx en Boutsen komen. We zenden vanuit Park Guëll in Barcelona uit met Tom Van Dyck. Wouter Deprez en Wim Opbrouck zitten in het programma. En Mark Uytterhoeven en Wouter Vandenhaute komen langs – twee gasten waar we al lang op zaten te azen.

Je zit sinds enkele weken ook op Twitter, hebben we gemerkt.

Vannieuwkerke: Ik ben er wat mee aan het experimenteren, ja. Sporza had gevraagd om tijdens de Tour berichtjes de wereld in te sturen. Ik zal dus overdag mijn mening geven over de rit of aankondigen wie er in de uitzending van ’s avonds zit, voor wie daar in geïnteresseerd is.

En? Al een overtuigde twitteraar?

Vannieuwkerke: Het is wel leuk om mee bezig te zijn. Je zou het niet zeggen, maar er zitten een heleboel wielrenners op die je kan volgen. Armstrong, Rogers, Evans, Hincapie, Basso: heel wat klassementsrijders hebben hun weg naar Twitter al gevonden. Vandaag twitterde McEwen bijvoorbeeld dat hij voor het eerst weer aan het trainen is na zijn val in de Ronde van België. Armstrong meldde net dat hij gisteren twee keer een dopingcontrole heeft gehad, van twee verschillende dopinginstanties – ‘That’s efficiency’, schrijft hij erbij. En Bruyneel laat dan weer weten dat hij deze week in Brussel zat. Niet altijd wereldschokkende info, maar vaak zit er wel iets interessants tussen. We overwegen zelfs om er een klein rubriekje over te brengen in Tour 2009.

Iets wat we ons altijd al afvroegen: hoe slagen jullie er eigenlijk in zowat alle rit-winnaars en geletruidragers een paar uur na de rit al in jullie studio te lokken?

Vannieuwkerke: Ze willen gewoon graag komen. Het is eens iets anders dan die paar vraagjes meteen na de rit, terwijl ze nog aan het uithijgen zijn, en blijkbaar hebben ze daar wel zin in. Plus: we hebben natuurlijk André Meganck in onze rangen om ze te overtuigen. Die man doet dat al dertig jaar, dan heb je nu eenmaal wat meer overtuigingskracht.

Geert Zagers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content