Tim Vanhamel is zopas teruggekeerd van een tournee met Millionaire. De groep speelde in het voorprogramma van eerst Queens of the Stone Age en daarna Foo Fighters.

Op jullie site staat dat de QOTSA ‘exceptionally nice’ voor jullie waren. Geen vieze kleedkamers en junkfood voor het voorprogramma?

Toch wel, maar QOTSA zaten ook in vieze kleedkamers. In Duitsland en Engeland is de band vrij groot, maar je kunt niet geloven in wat voor kleine zaaltjes we in Portugal en Spanje speelden. Maar we zijn echt vrienden geworden, dat is wat telt. Het deed me denken aan de Europese tournee met Evil Superstars en dEUS: dat was één karavaan van vrienden.

Waren ze zoals je had verwacht? Niemand die een geflipte weirdo bleek?

Ik had veel seks, drugs en rock-‘n-roll verwacht, maar dat viel allemaal heel erg mee. Ze zijn ook niet meer piepjong. Josh (de zanger, ivn) is al twaalf jaar op tournee, sinds zijn zestiende doet hij niets anders. Dan heb je het allemaal wel gehad.

Geen groupies dus backstage?

Euh… mijn lief was mee. (grijnst) Nee, wij zijn veel te verlegen voor groupies. Die twee grieten in Italië waren anders wel pro’s. Een droeg zelfs een T-shirt met het opschrift ‘groupie’. De mannen van Queens sloegen al in paniek. Neeneenee, die worden dan niet naar ons doorgestuurd, ook al riepen die van Queens wel ‘Somebody please take ‘m!’. (lacht)

Josh, de zanger van QOTSA, heeft jullie persoonlijk gevraagd om mee te toeren. Dave Grohl van de Foo Fighters ook?

Nee, hun Europese manager heeft ons voorgesteld. Ze hadden van de Queens al gehoord dat Millionaire een te gekke band was, dus de zaak was snel beklonken. Ik wil niet pochen, maar de Queens waren echt blij met ons. In Duitsland was er een ander voorprogramma voorzien, het Duitse Surrogate, en die hebben ze na de eerste dag ontslagen. Het bleken blaaskaken die bovendien allerlei eisen stelden. Surrogate had zich overigens ingekocht. Dat is voor de hoofdact altijd meegenomen: zo kunnen ze een deel van de tourkosten recupereren.

Toeren als voorprogramma is vaak een dure zaak. Steken jullie eraan toe?

Onvermijdelijk. Onze platenfirma legt bij, en verder hebben we subsidie van de Vlaamse Gemeenschap. Die dient om België te promoten in het buitenland. Maar we houden de kosten zo laag mogelijk: we hebben maar drie extra man mee.

Waar keek je het meest naar uit? Toeren met QOTSA of met Foo Fighters?

QOTSA! Ik vind hen veel beter dan de Foo Fighters. Pas op, Foo Fighters zijn te gek, ik ben heel trots dat ze ons hebben gevraagd, maar de Queens… (bijna lyrisch) dat zijn echte mannen. Niet zoals al die nu-metal-groepjes die allemaal klonen van elkaar zijn: korte broek, bierpens en brullen. Nee, de Queens hebben stijl.

Stel: je mag kiezen in wiens voorprogramma jullie spelen. Wie staat nummer 1?

Ik denk daar niet over na. Het gaat er mij om hoe een band werkelijk is. Neem nu QOTSA, die maken harde rockmuziek en trekken veel stonerockers aan. Maar de bandleden zelf luisteren naar Björk. Het is hun publiek dat zo bekrompen denkt. Net als ik haten ze mensen met oogkleppen op. Daarom hebben ze ook die rockers in Duitsland ontslagen. Die dachten: we zijn gelijkgestemden. Bullshit.

Wat is je meest memorabele herinnering aan deze tournee?

Toen ik bij Josh op de hotelkamer bleef slapen, hebben we alle schilderijen van de muur gehaald en op de plaats van de schilderijen graffiti getekend. We hebben zelfs plannen om volgende keer gewoon schilderijen op de muur te maken. Maar niet verder vertellen. Hoewel… Misschien zetten we ooit wel de route van hotelgraffiti op de site. (lacht)

Slotvraagjes: wat is de beste gitaarsolo van het jaar?

Ik hou niet van gitaarsolo’s; de enige die er wat van bakt, is Josh. In ieder nummer.

En wat doe je met oudjaar?

Dat weet ik nog niet. Eigenlijk wil ik wel eens spelen met oudjaar. Geld verdienen! Dubbele pre vragen! Bij deze: we zijn nog te boeken. l

‘DE MUZIKANTEN VAN QOTSA ZIJN ECHTE VRIENDEN GEWORDEN.’

door Ineke Van Nieuwenhove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content