medal of homer – Meer lachen dan spelen: The Simpsons nemen alle gameclichés op de hak, maar moeten zich willens nillens schikken in hun rol van gamepersonage.

The Simpsons Game

PS3, Xbox 360, Wii, PS2, PSP, DS EA Gameplay: 7 l Grafisch: 8 l geluid: 8

In Springfield staat de lokale jeugd aan te schuiven voor de lancering van de nieuwste videogame Grand Theft Scratchy:Blood Island. Tot grote woede van Marge Simpson, die vindt dat dit soort gewelddadige onzin de jeugdige geesten bezoedelt. Gewapend met een megafoon ronselt ze sympathisanten om alle reclame en merchandising van de verfoeilijke game uit Springfield te bannen. Klinkt verdacht veel als de synopsis van een gewone animatieaflevering van The Simpsons? Toch is dit een game, maar dan eentje waarin de humor, net als in de reeks, de boventoon voert.

The Simpsons Game stond al in de steigers voor er nog maar sprake was van de bioscoopfilm, en kwam tot stand met volle medewerking van geestelijke vader Matt Groening (die een cameo kreeg), de scenaristen en stemacteurs van de tv-serie. Het resultaat is dan ook 100 % The Simpsons. De spelfiguren Bart, Homer, Lisa, Marge (en heel af en toe baby Maggie) hebben, zoals het gamecliché het wil, elk een speciale eigenschap. Met een cape en masker wordt Bart bijvoorbeeld Bartman en kan hij naar plaatsen vliegen die de anderen niet kunnen bereiken. Homer op zijn beurt kan veranderen in Homer Ball, een allesverwoestende hoop blubber. Vaak zijn de missies zo opgebouwd dat je de game met twee moet spelen waarbij iedere speler een personage bestuurt. Alleen kan ook, maar dan zit je wel voortdurend te switchen.

Ook zowat alle andere personages die ooit hun opwachting maakten in de tv-serie passeren de revue. Zo neemt in het level The Invasion of the Yokel-Snatchers hillbilly Cletus met een shotgun weerwraak op de aliens die hem aan rectaal onderzoek hebben onderworpen. Verder verschijnt Comic Book Guy met geheven vingertje wanneer er een gamecliché opduikt (denk aan vliegende schepen, het eindeloos stukslaan van houten kisten of onzichtbare grenzen die voorkomen dat je buiten de spelwereld valt).

De verwijzingen naar andere games zijn niet van de lucht. Bij gamestudio Harmonix (van Guitar Hero) konden ze smakelijk lachen met de kwinkslag Apu’s Sitar Hero, maar Rockstar (van Grand Theft Auto) reageerde minder sportief op ‘ Grand Theft Scratchy‘ en liet op een gamebeurs al teaserposters verwijderen. Verder steekt Medal Of Homer de draak met de Medal of Honor-oorlogsgames, maar sommige grapjes zullen alleen bij de meest verstokte gamers een belletje doen rinkelen. Het standbeeld van huishond Santa’s Little Helper met een vlammenschild op de rug is bijvoorbeeld een knipoogje naar de vlammenwolf uit de cultgame Okami.

The Simpsons Game is een gemakkelijke actiegame, al beperkt de gameplay zich vooral tot springactie en schieten met een katapult. Daar staat wel meer dan 40 minuten splinternieuwe en bijzonder geestige tussenfilmpjes tegen-over. Grootste punt van kritiek zijn de vaak slechte camerastandpunten, maar hey, ook dat is een cliché in het actiegenre.

Roel Damiaans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content