Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Groot in de goot – Greg Dulli en een uit zijn as herrezen Mark Lanegan gaan voortaan als The Gutter Twins door het leven. Samen schenken ze u ‘Saturnalia’, hun langverwachte eerste coproductie.

Saturnalia Subpop rock

Behalve de verhalen over bandeloze badhuizen, decadente schranspartijen en woeste orgieën is er in ons geheugen niet veel blijven hangen uit de lessen Latijn. Van ‘Saturnalia’ herinneren wij ons niettemin dat het de naam van een Romeins offerfeest was, een jaarlijks festijn ter ere van de god Saturnus. Tijdens die festiviteiten was het de slaven vergund om zich als gewone burgers te gedragen en dus tijdelijk enkele echelons te klimmen op de maatschappelijke ladder.

Boven zichzelf uitstijgen of – om nog even in de sfeer van de oude mythen te blijven – als een feniks herrijzen: ziedaar de rode draad door het naar dat Romeinse feest vernoemde debuut van The Gutter Twins. Saturnalia is de eerste langspeler die rockgoden Greg Dulli en Mark Lanegan helemaal samen hebben gemaakt, maar ze lijkt thematisch toch geheel op het lijf van die laatste geschreven. Na de vele drugsproblemen die Lanegan het imago van Wandelend Lijk opleverden, lijkt de gewezen brulboei van Screaming Trees weer helemaal gerehabiliteerd. En afgaand op Seven Stories Underground zint hem dat wel: ‘Heaven’s quite a climb from seven stories underground’, croont een opvallend zoetgevooisde Lanegan, waarna een heerlijk, tot heupwiegen aanzettend refrein losbarst.

Muzikaal is Saturnalia een bacchanaal van traditionele Amerikaanse genres die volgens het loud-quiet-loud-principe tot epische hymnes worden gekneed. Zo transformeert Appalachenfolk haast ongemerkt in breedwaaierende soulrock en blijkt een streepje deltablues onder invloed van spaarzame elektronica uit te groeien tot psychedelische progrock. En of het nu gaat om de hardrock-met-slavische-invloeden van Idle Hands, het bluesy Who Will Lead Us? of het sprankelende Each To Each, dat zich op het ritme van een drummachine voortbeweegt: altijd is daar Lanegans grafstem die uw nekhaartjes nog net dat tikje méér overeind doet komen.

Never a Dulli moment? Toch wel. Vocaal lijkt de voormalige voorman van Afghan Whigs zich misschien wat op de achtergrond te houden – al gaat hij geregeld een duet met Lanegan aan – maar muzikaal countert Dulli heel nadrukkelijk de spartaanse, minimale aanpak van zijn spitsbroeder met woeste gitaaruitbarstingen en pontificale pianopartijen. In het soulvolle I Was In Love With You mag Dulli het zelfs helemaal in zijn eentje opnemen tegen een sputterende gitaar en een bliepende Rhodespiano: schoon!

Op 11 april spelen The Gutter Twins op het Dominofestival in de Ancienne Belgique. Mochten de security daar zo vervelend niet doen, wij stonden nú al wijdbeens voor het podium.

DownloadtipS

Idle Hands

Seven Stories Underground

I Was In Love With You

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content