The Grand Tour

P.B. GRONDA, auteur van onder meer Wanderland, Straus Park en Onder vrienden, duikt elke week in de populaire cultuur. © © MAURO MAIOLO

Ik keek niet uit naar The Grand Tour, het programma dat nog minstens een halfjaar ‘het nieuwe Top Gear‘ zal worden genoemd. Ik dacht: dat hebben we nu wel gehad. De reden daarvoor zijnde dat we het al gehad hadden tijdens de laatste seizoenen van het oude Top Gear. Het oude Top Gear, dat eigenlijk ook al het nieuwe Top Gear was, omdat het echte oude Top Gear de versie was met Jeremy Clarkson en Tiff Needell. Needell, die later dan natuurlijk Fifth Gear ging maken, waarmee dan weer werd gelachen in het nieuwe Top Gear, met Clarkson, Hammond en May. Nu ja, vóór dat dus het oude Top Gear werd en vervangen werd door een soort parodie met een acteur die blijkbaar graag doet alsof hij Joey uit Friends is en een soort Britse Michel Follet.

Wie nu nog aan het lezen is en denkt ‘ah ja, uiteraard’, die is helaas geslaagd voor de autonerd-tv-test. Voor de rest hebben we deze week een nieuw blaadje gedrukt dat gewoon ‘Knack’ heet en gratis wordt bijgevoegd.

Dus ik keek niet uit naar The Grand Tour. Wat eigenlijk vreemd is, want ik hou van auto’s, van Engeland en van belachelijke plannen slecht uitvoeren. Maar over een circuit rijden en uitbreken in de bochten? Wel ja. Laten we zeggen dat geen enkel idee eindeloos goed blijft.

Maar toen liet Tesla weten dat hun auto sinds de laatste software-update de snelste ter wereld is, en zo veranderde alles. Een auto die eruitziet als een minder passionele versie van een Opel Insignia die sneller is dan een Ferrari. Daar zit je tienjarige versie dan, met zijn autokwartet.

Ik ben natuurlijk tegen het blijven consumeren van fossiele brandstoffen. Maar een mens heeft in al zijn ecologische bewustzijn wel recht op weemoed en verlangen.

Geen van beide emoties associeerde ik nog met Top Gear sinds het in zijn bekende vorm was verdwenen bij de BBC. De ‘jongens’ – let erop hoe multimiljonairs in televisie altijd jongens blijven – gingen intussen een programma maken voor Amazon. Daar werd ik ongeveer even enthousiast van als van de allergrootste hits van Macklemore. (spoiler: niet superenthousiast)

Maar toen kwam The Grand Tour uit en ik moest maar op twee knopjes klikken en ik stroomde het via de Apple TV naar mijn tv-scherm en daar was dan plots in volledige HD dat programma te zien.

En het programma was fris en vernieuwend. Ongeveer even fris en vernieuwend als een oude MG in British Racing Green. Het is te zeggen: het programma was eigenlijk niet zo goed. Het is te zeggen: het was niet goed. Het had duidelijk erg veel geld gekost, maar de grappen waren flauw, de sfeer was gezapig en zelfbewust. Ergens zat een montage van naar mijn aanvoelen anderhalf uur rond een flauwe grap over de Royal Air Force. Daarna begon ik op mijn telefoon het weer voor de komende twaalf dagen te checken.

Het was zo slecht dat ik het heerlijk vond en nu hard uitkijk naar de volgende afleveringen. Want net als sportwagens met 900 pk is The Grand Tour compleet gedateerd. En eigenlijk hadden de jongens moeten stoppen. En eigenlijk ben ik blij dat ze dat niet deden. Het zijn tenslotte vrienden.

Eigenlijk hadden de jongens van Top Gear moeten stoppen. En eigenlijk ben ik blij dat ze dat niet deden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content