Eén deuntje bleef hangen, tijdens de brainstorm voor het muziekjaaroverzicht: ‘It was a very good year’! Enfin, dat geldt vooral voor de muziekliefhebber, want aan de businesskant is het nog altijd beredderen. Een terugblik in drie trends, tien albums, zeven wisselbekers en vijf interviews.

WISSELBEKER PIETER DE CREMUitgereikt aan de vaakst dronken gesignaleerde bimbo met poedelkapsel

Amy Winehouse, van wie dit jaar bekend raakte dat ze voor haar optredens niet minder dan 24 flessen whisky op haar rider heeft staan. Zelfs de middelbare poofs van Take That trekken zich tegenwoordig het lot van Wino aan en dragen op hun reünieplaat The Circus zowaar een nummer aan haar op: How Did It Come To This.

WISSELBEKER JURGENVERSTREPEN.BEUitgereikt aan de meestbedenkelijke website

www.whenwillamywinehousedie.com, alwaar men een gokje kan wagen op de sterfdatum van Amy Winehouse – de winnaar krijgt een iPod Touch. Op een verdienstelijke tweede plaats: www.spermfortickets.com, een site die spermadonoren in festivaltickets uitbetaalt.

WISSELBEKER TOM CONINXUitgereikt aan de ijverigste journalist

David Peisner van het Amerikaanse mannenblad Maxim, die erin slaagde Warpaint van The Black Crowes te bespreken nog voor er door de platenfirma ook maar één noot van was vrijgegeven.

WISSELBEKER VANESSA CHINITORUitgereikt aande drager van de foutste podiumoutfit

Tom Araya van Slayer, die op Rock Werchter het hoofdpodium beklom in eenT-shirt van… Slayer.

WISSELBEKER GLENN JANSSENSUitgereikt aan de origineelsteoplichter

De Britse man die zich een jaar lang door het gemeentebestuur van Dover in de watten liet leggen door zich voor Status Quozanger Francis Rossi uit te geven. Gevraagd naar het ontbreken van zijn wereldberoemde paardenstaart, antwoordde de oplichter dat hij zich voor optredens al jaren met een haarstukje behelpt. De sportieve reactie van de échte Francis Rossi: ‘Geen idee hoe hij dat van mijn paardenstaart is te weten gekomen!’

WISSELBEKER BETTINA GEYSENUitgereikt aande inventiefstepoenpakker

Gene Simmonsvan Kiss, die een op het internet gelekte seksvideo van zichzelf vakkundigvan het net liet verwijderen om hem vervolgens op zijn eigen website als koopvideo aan te bieden.

WISSELBEKER IGNACE CROMBéUitgereikt aan de grootstemegalomaan

James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett en Robert Trujillo van Metallica, die op Pinkpop een eigen artiestendorp afhuurden, zich in vier verschillende helikopters naar vier verschillende kleedkamers lieten transporteren en zich vervolgens door vier verschillende limousines van en naar het podium lieten escorteren.

WISSELBEKER MARTINE TANGHEUitgereikt aanhet kranigste oudje dat maar niet van ophouden weet

Neil Young, dit jaar 63 geworden, speelde op Rock Werchter de concurrentie op een hoopje met een optreden dat harder rockte en steviger rolde dan de rest van de affiche samen. Enkele Amerikaanse vorsers drukten hun diepe respect uit door – wij verzinnen niets – een nieuwe spinnensoort naar nonkel Neil te vernoemen: de Myrmekiaphila Neilyoungi.

WISSELBEKER JEAN-MARIE PFAFFUitgereikt aan de origineelstereclamemaker

Mark Oliver Everett van Eels liet zich niet afschrikken door de peperdure advertentietijd tijdens de American Superbowl – 100.000 dollar per seconde – en maakte een reclameclip die welgeteld één seconde duurde. Net genoeg tijd voor Mark Everett om de letter ‘U’ uit te spreken, de eerste letter van Eels’ verzamelaar Useless Trinkets. De door het zakentijdschrift Forbes tot Cash Queen of Music uitgeroepen

Madonna streek dan weer tien miljoen euro op voor een cameo van zes seconden in een commercial van Sunsilk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content