THE DOORS ***

Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Live at The Bowl ’68

Rock

Elektra / Rhino

WAT?

Live in Boston, Live in New York, Live in Hollywood, Live in Detroit, Live in Philadelphia, Live in Seattle, Live in Vancouver, en nu dus Live at the Bowl ’68: alleen van Jeff Buckley en Jimi Hendrix zijn er postuum meer liveplaten uitgebracht dan van The Doors. Niets zo makkelijk en goedkoop als een bestaande liveopname op cd te stansen met een wervende verkoopsticker. Maar behalve snel en makkelijk geldgewin speelt er bij The Doors ook een andere factor mee: The Doors waren nu eenmaal een echte liveband. Sure, hun reguliere studioplaten zijn klassiekers, maar hun optredens zijn nog stukken legendarischer. Met het bezwerende, haast hypnotiserende orgelspel van Ray Manzarek hebben ze meer dan één publiek in trance gebracht, met opzwepende hymnes als Break On Through en Alabama Song hebben ze menige concertzaal in lichterlaaie gezet en met de provocerende tirades van de altijd onberekenbare en veelal stomdronken Jim Morrison hebben ze in meer dan één stad rellen doen uitbreken. Live at the Bowl ’68, een uitgebreide versie van een optreden van juli 1968 in de Hollywood Bowl dat voor het eerst in 1987 werd uitgebracht, is een van de meer beschaafde optredens van The Doors.

GEPREZEN OF VERGUISD?

Het incidentrijke liveparcours van The Doors is goed gedocumenteerd. Talloos zijn de schandaalartikels die in de jaren zestig verschenen over de strapatsen van Jim Morrison. Beklom hij niet ladderzat de bühne, dan schold hij wel ergens tussen twee nummers het publiek de huid vol of haalde hij doodgemoedereerd zijn little Jimmy boven. The Lizard King is een van de weinige rockiconen die ooit óp het podium in de boeien werden geslagen, al dan niet met de eigen flieter in de hand. De Amerikaanse rockpers smulde ervan.

EN VANDAAG?

In vergelijking met heel wat voorgaande liveplaten heeft Live at the Bowl een eerder klassieke Doors-set, maar deze reissue kan wel uitpakken met drie songs die uit de originele opnames zijn gerecupereerd en nu dus voor het eerst verschijnen: Spanish Caravan, The WASP en Hello, I Love You. Live at the Bowl is beschikbaar als enkelvoudige cd en in een dubbele vinylversie.

CUI BONE?

Van Iggy Pop over Nick Cave tot Marilyn Manson: als performer hebben ze héél veel afgekeken van The Lizard King.

VINCENT BYLOO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content