Zaterdag 7/7, 22.35 – Ned2 KORT Niet te verwarren met Borgia.

WAT Een dikke 500 jaar nadat ze op het hoogtepunt van haar macht was, beleeft de Italiaans-Spaanse Borgiafamilie een renaissance. Vorig jaar werden er namelijk twee series gemaakt over de politieke en religieuze machtsspelletjes van het geslacht: Borgia, een Frans-Duitse coproductie geschreven door Tom Fontana, en The Borgias, een Amerikaanse reeks van de zender Showtime, die eerder al scoorde met het kostuumdrama The Tudors. De geschiedenis van de Borgia’s is dan ook gefundenes Fressen voor een tv-serie, met ingrediënten als machtswellust, politieke spelletjes en religieuze kanonnen die het niet zo nauw nemen met de tien geboden. In de periode rond 1450 vormden de Borgia’s de machtigste familie van Europa, en sommigen beschouwen haar als de voorlopers van de Italiaanse maffia: het laatste boek van Mario Puzo, auteur van The Godfather, ging trouwens over de Borgia’s.

Net als Borgia draait The Borgias om Rodrigo Borgia (hier gespeeld door Jeremy Irons), de patriarch van het geslacht. Hij schopte het in 1492 tot paus (hij nam de naam Alexander VI aan) met behulp van omkoperij, chantage en nepotisme, en zijn aanstelling zorgde voor heel wat tegenstand. Het eerste seizoen volgt hoe Rodrigo opklimt in de cenakels van de katholieke kerk en hoe hij zijn vijanden uitschakelt.

OORDEELThe Borgias is een project van Neil Jordan, regisseur van films als The Crying Game en Breakfast on Pluto. Of beter gezegd: het levenswerk, want voor de serie er was had Jordan al tien jaar lang geprobeerd om het Borgia-verhaal in een film te gieten. Eerst zou Viggo Mortensen Rodrigo spelen, dan Colin Farrell, maar uiteindelijk ging het project nooit door. Tot Steven Spielberg, hoofd van productiemaatschappij DreamWorks, bij Jordan aanklopte met de vraag of hij er geen reeks van wilde maken. Showtime, dat net op zoek was naar een opvolger voor The Tudors, hapte toe, en vorig jaar ging The Borgias in de VS van start. De reeks werd gemengd onthaald, maar sloeg wel aan bij de kijkers – uiteindelijk haalde ze zelfs hogere cijfers dan The Tudors – en ondertussen wordt er gewerkt aan een tweede seizoen. Of zoals Jordan na de finale van reeks 1 in een interview met The Hollywood Reporter zei: ‘I’m glad I waited.’

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content