TERRA NOVA

'TERRA NOVA'. Een reeks die weghapt als een T-Rex in een verse prooi.

Maandag 12/12, 2BE

Terwijl de Kuifjefilm nog in de zalen loopt, verovert Steven Spielberg vanaf volgende week in Vlaanderen ook het kleine scherm. Met Terra Nova, een spectaculaire en ambitieuze reeks waarin de regisseur een van zijn oude liefdes oprakelt: dinosaurussen. De serie begint nochtans in de toekomst, in het jaar 2149, op een moment dat het leven op aarde erg moeilijk is geworden door de overbevolking en de luchtvervuiling. Als enkele Amerikaanse wetenschappers een manier vinden om mensen terug in de tijd te sturen, rijpt het plan om alles nog eens over te doen en de mensheid opnieuw te laten beginnen. Niet onbelangrijk probleem: de enige periode waar de wetenschappers de kolonisten van Terra Nova heen kunnen sturen, is die van de dinosaurussen, zodat ze meteen met een licht nadeel aan de start komen.

Terra Nova was de meest besproken nieuwe serie van het najaar in de VS, vanwege de betrokkenheid van Spielberg natuurlijk én de hoge kostprijs. Zowel de opnames zelf – er zijn in Australië 250 verschillende sets gebouwd – als de vele special effects zorgden ervoor dat het budget een stuk hoger ligt dan normaal. De pilootaflevering kostte zelfs zoveel dat tv-zender Fox meteen besliste om een volledig seizoen te bestellen, zodat ze het geld dat voor de decors uitgegeven was, over dertien afleveringen kon spreiden. De finale van dat eerste seizoen wordt in de VS over twee weken uitgezonden, en voorlopig is nog niet bekend of er een tweede reeks komt. Ondanks alle aandacht vooraf is Terra Nova immers niet het kijkcijferkanon geworden dat men had verwacht.

Kwalitatief gezien is Terra Nova geen volbloed topper. De premisse is intrigerend, de dinosaurussen zien er indrukwekkend uit en het thrillerelement – tussen de bewoners zitten ook enkele rebellen die tegen de kolonie gekant zijn – geeft de reeks wat vaart. Alleen is Terra Nova niet alleen een actieserie, maar ook een familiedrama rond – nog zo’n evergreen bij Spielberg – een gezin met problemen: dat van Jim Shannon meer bepaald, een ex-politieagent die in de gevangenis belandde toen hij en zijn vrouw illegaal een derde kind kregen. Met de hulp van zijn vrouw kan hij ontsnappen en samen met zijn gezin vlucht hij naar het verleden, waar hij gaat toezien op de beveiliging van de kolonie. Veel van die familiale beslommeringen zijn zo clichématig uitgewerkt dat Terra Nova wat weg heeft van een jeugdreeks die uit zijn voegen is gegroeid. Terra Nova heeft zijn momenten en hapt weg als een T-Rex in een verse prooi, maar in het oeuvre van Spielberg zal het eerste seizoen toch veeleer in de middenmoot staan.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content