Ingelijst – Gek van film én van lijstjes? Dan is ‘Ten Bad Dates With De Niro’ niet te missen.
Richard T. Kelly, Faber and Faber, 458 blz.
Lijstjes. Er zijn maar weinig dingen die zo gemakkelijk weglezen en dus zo verslavend zijn. Voor filmfanaten die op zoek zijn naar een nieuwe én verrassende shot is er nu Ten Bad Dates With De Niro, een boek vol lijstjes die een alternatieve blik werpen op de filmgeschiedenis en iets verder gaan dan welke tien films de beste aller tijden zijn, of welke de grootste flops. Neen, hier vindt u bijvoorbeeld ‘ the greatest movies never made’, de tien droomprojecten die om de een of andere reden nooit gerealiseerd zijn, zoals Stanley Kubricks Napoleon of Alfred Hitchcocks Kaleidoscope. Of de tien remakes die het origineel overstijgen en de tien beste begin- of eindgenerieken.
Natuurlijk, dat zijn nog altijd tamelijk conventionele lijstjes. Ten Bad Dates With De Niro wordt pas echt leuk als het minder voor de hand liggende paden betreedt. Hoeveel boeken zouden bijvoorbeeld tien films bij elkaar brengen waarin een trap of een trappenhuis een belangrijke rol speelt? Of de tien ‘baddest hair days’ in de cinema (met op de eerste plaats, vanzelfsprekend, Meryl Streep in A Cry in the Dark). Of de tien fragmenten waarin Al Pacino – Attica! Attica! nog aan toe – alle remmen losgooit. Of de tien meest gratuite seksscènes in het oeuvre van Paul Verhoeven (met Soldaat van Oranje op één én twee, we moeten die blijkbaar dringend nog eens huren). Het lijstje waar de titel naar verwijst is ook een mooie: in Ten Bad Dates With De Niro worden tien scènes op een rij gezet waarin De Niro toont hoe je je beter niet gedraagt in het bijzijn van een dame, zoals zijn ongemakkelijke versierpogingen met Betsy in Taxi Driver.
Nu lijkt het alsof Ten Bad Dates With De Niro op een heel ironische, spottende manier naar films kijkt. Maar niets is minder waar. De lijstjes in het boek zijn geschreven door mensen die echt van cinema houden, en er ook iets van kennen – van regisseurs als Steven Soderbergh, de Coenbroers en Mike Figgis over auteurs als George Pelecanos en Booker Prizewinnaar DBC Pierre tot filmcritici van Total Film en Sight and Sound. Ten Bad Dates With De Niro is dan ook, zoals samensteller Richard Kelly in zijn voorwoord schrijft, in de eerste plaats een ‘ode aan het plezier dat je kunt hebben bij het bekijken van films’. Het is een plezier dat je als lezer van dit boek perfect kunt delen. Alleen heel spijtig dat er één lijst ontbreekt in het boek: een register.
Stefaan Werbrouck
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier