Donderdag 13/12, 21.35 – vtm

Op donderdag wordt het knokken om uw lach. Terwijl één Loslopend wild op u loslaat (zie pagina 66), schitteren op vtm opnieuw de imitatoren van Tegen de sterren op. Omdat humor toch iets meer mag zijn dan woordspelingen zoals de titel van het programma hebben de makers versterking gekregen van Stef Durnez, in een vorig leven tekstschrijver bij Komen eten.

‘Omdat we niet van uitmelken houden, hebben we voor dit nieuwe seizoen enkele nieuwigheden bedacht’, aldus Durnez, nu voltijds aan de slag bij productiehuis Dedsit. ‘Zo brengen we nu ook persiflages op internationale tv-formats en sterren. Nathalie Meskens geeft bijvoorbeeld een prachtimitatie van Adele ten beste.’

Kwam ze daar zelf mee op de proppen?

STEF DURNEZ: Ja. Doorgaans beginnen we te schrijven na een gezamenlijke brainstormsessie met pruiken en kostuums. Ivan Pecnik bleek dan weer perfect voor een imitatie van Jeremy Clarkson van Top Gear. Ongetwijfeld heeft Clarkson in Top Gear ooit wel gezegd dat je zo door België rijdt, maar bij ons zal hij ontdekken dat dat, met alle verkeersregels, niet zo vanzelfsprekend is.

Kun je nog frisse ideeën bedenken voor succesnummers als prins Filip en Elio Di Rupo?

DURNEZ: Het is zoeken en het lukt niet met elke figuur, maar sommige kun je in een totaal andere context doen opduiken. Zo weten we al dat je met prins Filip haast alle kanten uit kunt en we hebben nu ontdekt dat dat ook met Regi Penxten lukt. Na een succesvolle persiflage van F.C. De Kampioenen waagt de cast zich dit seizoen aan ‘Allo ‘Allo! We hebben gemerkt dat zo’n samenspel live voor ons tv-publiek heel aanstekelijk werkt.

Halen jullie ook inspiratie uit de afgelopen hete tv-herfst?

DURNEZ: Ja, al moet je daar een beetje mee opletten. Een imitatie kan pas slagen als de oorspronkelijke vorm bekend genoeg is om ervan af te wijken. En je moet ook opletten dat je de feiten niet achternaholt. Zo hadden we graag De kruitfabriek getoond met meer presentatoren dan praatgasten, maar helaas hebben zij dat zelf al bijgestuurd. (lacht)

Op welke sketches zijn jullie trots? So You Think You Can Move Like Your Name Is Bart Peeters?

DURNEZ: Dat was een geweldige, niet in de laatste plaats door de bijdrage van Bart Peeters zelf. Dat soort cameo’s doen we dit seizoen opnieuw, onder meer met Tom Waes. Een mooie vond ik ook Annemie Struyfs ontmoeting met zuster Katharina, onvergetelijk neergezet door Walter Baele. Soms zijn onze sketches bijna profetisch: vorig jaar hadden we een filmpje waarin Annemie worstelde met een verborgen reclameboodschap.

Jij was lang de leverancier van de gesmaakte bindteksten bij Komen eten. Bij de eerste aflevering nieuwe stijl stak je je ergernis op Twitter bepaald niet weg. Stak het dat ze bij Woestijnvis hadden verkondigd dat ze beter dan jullie wilden doen?

DURNEZ: Er was wel sprake van enig leedvermaak mijnerzijds, toen ik hoorde dat de nieuwe aanpak niet werkte. Maar daar ben ik nu al een tijdje over, zonder therapie. (lacht) Ik was vooral verbaasd over wat ze met het programma gedaan hadden. De interviews laten doorgaan in de wagen bijvoorbeeld, ik vond dat voor rare tijdsprongen zorgen. Als ze de oude stijl van Komen eten niet bij VIER vonden passen, hadden ze volgens mij het programma beter laten vallen in plaats van eraan te sleutelen.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content