Maandag 6/6, 23.30 – Canvas

Al gehoord van TED? Dat staat voor Technology, Entertainment en Design en is een treffen waarop denkers van over de hele wereld hun meest innovatieve ideeën voorstellen. Canvas laat Ruth Joos, Clo Willaert, Jeroen Olyslaegers en voor de eerste aflevering David Van Reybrouck als curatoren een selectie maken uit het TED-archief.

‘Ik heb voor het eerst over TED gehoord via professor politiek recht Peter Vermeersch, met wie ik heb meegewerkt aan het op vers zetten van de Europese grondwet’, vertelt de auteur. ‘Hij heeft die versie op een editie van TED voorgesteld en kwam heel begeesterd terug. Dit is het Rock Werchter van innovatief denken, een popconcert van ideeën.’

Zou je zelf ooit van de partij willen zijn?

David Van Reybrouck: Ik ben een fervent bezoeker van de TED-site, en er zelf gaan spreken: waarom niet? Ik zal mijn Engels dan wel heel goed moeten oefenen, want TED blijft een Angelsaksische aangelegenheid. Het is echt een topevenement voor sprekers. Zelfs bij een natuurtalent als Alain de Botton merk je dat hij best wel zenuwachtig is, hoewel hij de tekst als een acteur heeft gememoriseerd.

Nu je hem al aanhaalt: waarom heb je onder meer zijn passage geselecteerd?

Van Reybrouck: Ik vind hem een geweldige man. Ik heb hem ooit in Amsterdam zien optreden en het was meesterlijk hoe hij vanuit de zaal aangereikte ideeën aan filosofie wist te koppelen. Op TED had hij het over de vraag of succes niet overschat wordt. Stap een boekhandel binnen en je ziet de non-fictie door twee types boeken overheerst worden: hoe succesvol zijn en hoe een negatief zelfbeeld opvijzelen. Volgens De Botton staan die in onze meritocratie met elkaar in verband. We geloven dat succes het resultaat is van persoonlijke verdiensten, een mooie democratische gedachte die niettemin ook voor veel frustratie zorgt. Niet dat we ons streven naar succes moeten afschaffen, maar we moeten toch verhinderen dat we er door gegijzeld worden.

Je tweede keuze is Sharmeen Obaid-Chinoy. Euhm, wie?

Van Reybrouck: Een Pakistaanse journaliste die erin geslaagd is om te filmen in een trainingskamp van de Taliban. Ze toont er de mechanismen die jonge mannen zo ver krijgen en tegelijkertijd maakt ze duidelijk dat er ondanks de brainwashing toch sprake is van een vrije keuze: Als je kunt kiezen tussen een miserabel bestaan in het heden of een glorierijk in het hiernamaals, wat zou je dan kiezen? Ik heb net die twee filmpjes gekozen omdat ze allebei gaan over het verlangen naar erkenning,

maar dan in verschillende culturen.

Je keert deze zomer nog een aantal keer terug als TED-curator op Canvas. Wat mogen we nog verwachten?

Van Reybrouck: Voor elke eerste maandag van juli, augustus en september stel ik nog een TED-aflevering samen. Ik toon onder mee een filmpje over hoe je aids in Afrika anders kunt bekijken, dan weer een heel grappig over de perfecte peptalk of een betoog van iemand die aan de hand van publieksbeelden bij een concert analyseert hoe collectieve dansbewegingen ontstaan. Verder zijn er nog filmpjes over hoe alle culturen vooroordelen kennen en over hoe ideeën niet ontstaan dankzij een eurekamoment. Je zal zien wat voor een bruisende ideeënfontein TED wel is. Geweldig dat Canvas hier tijd voor maakt.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content