SWEET AND LOWDOWN

WOODY ALLEN

VS 1999, MET SEAN PENN, SAMANTHA MORTON, UMA THURMAN. 20.40 – ARTE

Met het heerlijk sarcastische Match Point werd Woody Allen vorig jaar zelfs door zijn grootste sceptici eindelijk nog eens in de armen gesloten, al behoort ook deze swingende tragikomedie tot zijn beste werk van het voorbije decennium. Daarin celebreert Allen zijn manische liefde voor de jazz door middel van een biopic over het getroubleerde leven van de inmiddels vergeten Emmet Ray, na de grote zigeuner Django Rheinhardt zo ongeveer de beste jazzgitarist uit de jaren 30. Hoewel een criticus zijn uiterste best doet om je te overtuigen van het historische belang van Emmet Ray en de scharniermomenten uit zijn leven aan elkaar praat, is het personage even fictief als Zelig, de schlemielige protagonist uit Allens eerste geslaagde mockumentary. Toch maakt dat Emmet niet minder levendig of aandoenlijk, met zijn slechte kledingsmaak, zijn onlesbare dorst, zijn onbehouwen gedrag in het bijzijn van vrouwen en vooral: zijn weergaloze gitaarspel.

Hoewel de chronisch overschatte Sean Penn af en toe naar het pathetische neigt, weet hij te charmeren als de disfunctionele bohemien, terwijl hij ook diens vingerzetting perfect onder de knie heeft. Ook de vrouwen uit zijn leven worden hier trouwens prima ingevuld, respectievelijk door Samantha Morton als Emmets doofstomme liefje en Uma Thurman als de opportunistische glamourdiva die hem even snel dumpt als verleidt. De knipogen naar Fellini’s La Strada, het bijrolletje van trashpaus John Waters, de gloedvolle fotografie van ex-Zhang Yimou-protegé Fei Zhao en de verkwikkende jazzsoundtrack met bijdragen van Sidney Bechet, Buddy DeSilva, Duke Ellington en Django Rheinhardt krijg je er gratis bovenop.

The gift ** Sam Raimi, VS 2000. Evil Dead- en Spider Man-regisseur Sam Raimi koppelt bovennatuurlijke suspense aan sociaal drama in deze sfeervolle maar weinig coherente thriller over de helderziende moeder Annie Wilson (Cate Blanchett) die haar gezin onderhoudt met haar bijzondere gave en de flikken helpt bij het speuren naar een vermist meisje (Katie Holmes). Coscenarist Billy Bob Thornton legt ondertussen de schaduwkant van white trash-Amerika bloot, terwijl Keanu Reeves nog eens een deugdelijke bijrol neerzet als de brutale vrouwenhater die door Annie als hoofdverdachte wordt aangeduid. (22.55 – RTBF)

(D.M.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content