Silicon Valley – seizoen 4

Vanaf maandag 24/4 in Play More

Met het vierde seizoen van Silicon Valley bewijst showrunner Mike Judge, bedenker van onder meer Beavis and Butt-head, King of the Hill en Office Space, weer waarom die HBO-satirereeks de beste comedy van het moment is. Wat Entourage deed voor Hollywood, doet Silicon Valley immers voor de technologievallei in Palo Alto: de excessen en het soms potsierlijke vakjargon te kakken zetten met scherpe satire en spitsvondige oneliners. De serie volgt de start-uptrubbels van whizzkid Richard Hendricks (Thomas Middleditch) en zijn geek brothers, die vanuit de huiskamer van een kompaan hun vooruitstrevende ideeën aan de man proberen te brengen. Zo stonden ze aan de wieg van een revolutionaire methode om bestanden te comprimeren. En in het vierde seizoen wil Richard met een nieuw internet beginnen. Pardon?

THOMAS MIDDLEDITCH: Dat is het idee, ja. Hij staat met zijn rug tegen de muur: hij móét iets groots bedenken. Eerst werd zijn compressiealgoritme aangewend als muziekprogramma, dan als een app voor videochat. Maar omdat dat dat niet genoeg potentieel blijkt te hebben, droomt hij van een gloednieuwe, ongefilterde versie van het internet.

Kán dat überhaupt, een nieuw wereldwijd web?

MIDDLEDITCH: Ik geloof van wel. De makers gaan altijd te rade bij toonaangevende techfiguren. Wat je ziet in de serie is dus vaak een mix van bestaande techologie en crazy stuff dat nog uitgevonden moet worden. Zoals een nieuw internet. Al weet ik niet of dat tot minder fake news zou leiden. (lacht)

Is de honger naar satire bij het mainstreampubliek groter geworden?

MIDDLEDITCH: De drang naar escapisme is in ieder geval toegenomen. Silicon Valley dankt zijn succes deels aan de aandacht voor detail, maar hopelijk ook aan de humor en de intrigerende verhaallijnen. Bovendien is de serie stevig verankerd in de zeitgeist: iederéén heeft weleens gehoord of gelezen over Elon Musk of over Snapchat. Ook mensen die niet in Silicon Valley werken voelen dat daar een vreemde technologische goudkoorts heerst.

Heeft deze serie je eigen kennis van de tech-wereld verbreed?

MIDDLEDITCH: Aangezien ik in mijn jeugdjaren graag videogames speelde, ben ik eerst als consument door die wereld gefascineerd geraakt. Pas later raakte ik geïnteresseerd in de tech bubble, en ben ik me gaan verdiepen in de businesskant ervan. Het is cool om in mijn vrije tijd de San Francisco Bay Area te bezoeken en met échte durfkapitaalverstrekkers te praten.

Hoe is jullie contact met showrunner Mike Judge op de set?

MIDDLEDITCH: Hij is een profeet, maar wel een merkwaardige. Als je wilt weten wat er over tien jaar zal gebeuren, praat dan met Mike als hij stoned is. De voorspellingen zullen uit zijn mond stromen. Hij is als een vaderfiguur voor ons. Hij is niet voortdurend aanwezig op de set, maar als hij er is, probeert iedereen hem te imponeren met moppen. Wie hem kan doen lachen, wordt in zijn status bevestigd door een comedygod. Dat is goed voor je ego. (lacht)

ANDREAS ILEGEMS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content