REAL HUMANS 2.0

Dimitri Dewever medewerker Trends

The Talos Principle houdt zich ver van blockbustergeweld en serveert een unieke religieus-filosofische puzzelervaring.

ACHTERGROND

Veertien jaar geleden debuteerde de onafhankelijke Kroatische spelontwikkelaar Croteam met Serious Sam, een met baldadige tekenfilmhumor geïnjecteerde – en dus allesbehalve ernstige – first-person shooter, waarin een Duke Nukem-achtige übermacho tegen oprukkende ruimtewezens strijdt. The Talos Principle is compleet het tegenovergestelde: hier geen kogelregens en verzengende explosies, maar breinbrekende omgevingspuzzels. Geen nerveuze adrenalinetrip, maar een parabel die je grijze hersencellen in een rustgevend tempo toch flink op de proef stelt én spirituele vraagstukken opwerpt.

CONCEPT

Het spel refereert voortdurend aan religie en mythologie: de Talos uit de titel is een bronzen reus uit de Griekse mythologie. In het spel neem je ook zelf de gedaante van een robotachtige entiteit aan, die in een doolhof van ruïnes vol futuristische technologie is gedropt door een alwetende ‘Elohim’. Daarin zitten poorten die je kunt openen met de juiste sleutelitems, maar pas ondertussen wel op voor het bewakingsgeschut waarmee je in het vizier wordt genomen. Sabotage is je vriend, maar om echt verder te raken, zul je licht- en andere puzzels moeten oplossen, met de Tetrisachtige vormpjes die je verzamelt.

PUZZLE-BOBBLE

Veel van die puzzels kun je gerust even links laten liggen als je het licht niet meteen ziet: je hoeft ze vaak niet in een bepaalde volgorde op te lossen. Elohim heeft je de vrijheid geschonken om rond te struinen, waarbij je nog meer verborgen opgaven, items en gebieden ontdekt. Op één voorwaarde: beklim nooit de hemelhoge toren! Natuurlijk sturen veel verhaal- en omgevingselementen je net naar die rijzige verboden vrucht. En ondertussen ontdek je dat er al eerder bezoekers in deze vreemde tuin hebben gedoold, waarbij ook over de woorden van Elohim – en de hele spelwereld – twijfel wordt gezaaid.

VERDICT

Heel wat consolegamers zullen, door het ontbreken van een nietsontziende promotiecampagne, deze game allicht over het hoofd zien. Jammer, want wie op zoek is naar een atypische spelervaring, zit bij The Talos Principle gebeiteld. Er is het ongewone hoofdpersonage, er is het met religieuze en filosofische vraagstukken gekruide verhaal, en er zijn de 120 steeds complexer wordende puzzels, die in bijzonder fraaie omgevingen uitgerold worden. De instapdrempel ligt wat hoog, maar dit is een absolute aanrader voor Portal -en Myst-fans.

THE TALOS PRINCIPLE ****

PLAYSTATION 4 (EERDER AL PC & MAC)

DEVOLVER DIGITAL

DIMITRI DEWEVER

Partner Content