Marcel Vanthilt presenteert vanaf deze week ‘Zap!’, een quiz over vijftig jaar televisie met bekende Vlamingen en hun familie (vanaf 4/10, elke zaterdag – 20.00 TV1).

1 Is ‘Zap!’ een zuivere kennistest over televisie?

We treden niet in het spoor van Per Seconde Wijzer, hoor: Zap! ontstond naar aanleiding van 50 jaar Televisie, en de quiz roept programma’s van lang geleden in de herinnering. We peilen naar de kijkgewoontes van de gasten en er zitten ook behoorlijk wat weetjes in. Het moet in de eerste plaats gezellig blijven.

2 En moesten de BV’s en hun familieleden er zo nodig bij?

Eerst wilden we iedereen de kans geven om mee te spelen, maar op het laatst kozen we voor de aanpak met twee bekende Vlamingen en een dicht familielid. Het is toch leuk om te weten wat Kristien en Karel Hemmerechts bijbleef van televisie, of welke tv-kennis Alain en Tom Coninx hebben. De lol zou er af zijn als een onbekende kandidaat een allesweter blijkt over televisie. Er mogen flink wat billen gekletst worden, maar het moet geen Zeg Eens Euh worden. Ho! Ik leg de lat nu wel bijzonder laag. (lacht)

3 Sleet jij zelf veel tijd voor tv?

We keken gewoontegetrouw met de hele familie naar tv: Wij, Heren van Zichem of Jeroom & Benzamien, een heel leuke serie met Robert Marcel en Luc Philips, blijven me bij: de lotgevallen van een gepensioneerde slager en een charcutier die pietjesbak spelen of achter de vrouwen zitten!

4 Wat is het meest nostalgische tv-moment voor jou?

Het doet me altijd iets om het Flagey-gebouw te zien: de glamour van die toren waar zowel radio als tv vandaan kwamen. Of elke keer als je merkt dat televisie het leven overneemt: de koning die sterft of elf september. Ik snap niet wat mensen goed vonden aan Lassie of Black Beauty: dat vond ik al flauw toen ik klein was. Dan liever Skippy, the Bush Kangaroo of Flipper: kangoeroes en dolfijnen zien er zo dom uit en dan verrichten die beesten zulke heldendaden!

5 Je poseerde vorig jaar met je kind op je arm voor een glamourblad. Er waren toen nogal wat mensen verrast: jij hoéft zoiets toch niet?

Ik wilde ervan af zijn. Ze hebben me twee jaar lang gebeld om foto’s van mijn huwelijk en toen ze me tijdens Eurosong vroegen om babyfoto’s, heb ik een compromis gesloten: ze kregen ze als ze me daarna met rust lieten. De reuzengrote poster is overigens een prachtig souvenir voor in mijn toilet! En bovendien was het toch grappig: de Boeman van Eurosong, vertederd met zijn kleine op schoot. (lacht)

6 Speelde je vadergevoel ook op in ‘Eurosong for Kids’? Je vroeg de dochter van Wim Schamp terecht en bezorgd of ze wel naar Denemarken wilde.

Ik had allang de indruk dat het die achtjarige Tonia wat boven het hoofd groeide: ze liep ook de hele dag rond met een wrang gezichtje. Nadien heeft haar moeder ook gezegd dat het voor haar dochtertje allemaal niet zo nodig hoefde: het kind was allang blij om geselecteerd te zijn!

7 Tony Mary beweert dat het de VRT nog enkel ontbreekt aan komedie van eigen bodem. Hoe komt het toch dat ‘FC De Kampioenen’ nog altijd het schaamlapje is?

Dat is hun eigen schuld: vijftien jaar geleden had de VRT daar al rekening mee moeten houden. Het zou een goed idee zijn om een Dienst Humor te hebben, met twintig vaste mensen in dienst. Dan kun je élke week Alles Kan Beter maken, zonder dat alles steeds op de schouders van Mark Uytterhoeven of Guy Mortier moet rusten. En dan kan een talent als Walter Baele zich ten volle ontplooien.

8 Je kent nogal wat van de Amerikaanse tv-cultuur. Welke trend komt na de datingshows?

Leuke trends zullen alvast niet uit Amerika komen. Trouwens, de grote trends zijn meestal van Europese makelij: Big Brother is een concept van John De Mol, hè. Datingshows zijn wel typisch Amerikaans, dus denk ik dat ze binnenkort zullen proberen scoren met begrafenissen. Live executings misschien, ter vervanging van de Golfoorlog?

9 Wanneer erger je je blauw aan tv?

Als de sfeer in een programma onecht is: Zomeruur bijvoorbeeld. Met Exclusief kon ik dan wel weer heel hard lachen: Anne De Baetselier wist soms niet eens waarover ze het had! Zoiets is goed als je mannequin bent in Wedden Dat?!, maar voorgekauwde vragen afdrammen? Komaan zeg!

10 Wie is voor jou de sterkste tv-maker van de laatste decennia?

Luk Alloo was zo sterk in Sterren&Kometen dat ik jaloers was, omdat ik zoiets toen niet presteerde. Internationaal kies ik David Letterman: veel straffer dan Jay Leno omdat Letterman niet alleen verbaal intelligent is, maar ook een clown: bij hem zie je de meest onvoorspelbare dingen. l

door GUNTER VAN ASSCHE

‘De VRT heeft dringend een Dienst Humor nodig.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content