PREMIUM RUSH **

Saddle up! Urban cowboy JOSEPH GORDON-LEVITT zorgt zelf voor paardenkracht.

‘Speed’ op de fiets

De Amerikaanse scenarist en cineast David Koepp herkauwt met verve het achtervolgingsgenre, in een western op twee wielen.

David Koepp met Joseph Gordon-Levitt, Michael Shannon, Dania Ramirez

Fietskoerier Wilee (Joseph Gordon-Levitt) gelooft niet in wetten en al evenmin in verkeersregels. Hij hangt wel het credo aan van de enige en echte fiets. Voor Wilee heeft de perfecte tweewieler een stevig stalen kader, één tandwiel voor- en achteraan en geen remmen – een fixed-gear bike. In een tijd waar de auto al even verderfelijk wordt voorgesteld als roken, geldt de velo bijgevolg als ultiem vervoermiddel. Hollywood stelt bij deze zijn nieuwe held voor: de biker.

De chasefilm is sinds zijn ontstaan een van de meest populaire en meest beoefende genres van de cinema. Aanvankelijk maakte de achtervolging het volledige script uit. Naarmate film complexer werd, groeiden ook de scenario’s en ging de achtervolging deel uitmaken van het verhaal. David Koepp keert terug naar de bron en pakt uit met een achtervolgingsfilm pur sang. Het verhaal is dan ook peanuts. De protagonist krijgt een envelop die hij van punt a naar punt b moet brengen in New York. Daarbij wordt hij gehinderd door een corrupte flik, NYPD op de fiets en een concurrent. En daartussen is er nog een romance en een aanvaring met de Chinese triades. Kortom: Koepp kiept het concept ‘inhoud’ overboord en pakt uit met het echte werk: halsbrekende races doorheen Manhattan. Met een gek in het zadel in plaats van achter het stuur.

Klinkt inderdaad als de cowboy van weleer. Vervang straten en wolkenkrabbers door onherbergzame natuur, de politie door indianen en je hebt een volbloed western. Wat maakt deze variant op een thema dan zo leuk en opwindend? De hyperkinetische energie van het geheel. Koepp plaatst zijn camera op de schouders of in het tandwiel van Wilee en visualiseert soms diens gedachtegang. Zo moet Wilee voor een rood licht snel beslissen welke richting hij zal inslaan. Gaat hij die dame met kinderwagen omverrijden? Zich door een taxi of bestelwagen laten opscheppen of is er net een gat vrij tussen die twee voetgangers en die ene stilstaande wagen?

Premium Rush zet ook de kijker in het zadel. Waarom fietskoeriers een gevaar zijn voor zichzelf en de modale voetganger, fietser en chauffeur een doorn in het oog, ondervindt u bijgevolg aan den lijve. Wilees waaghalzerijen illustreren alvast dat het een job is met weinig toekomstperspectief. Death on wheels.

PIET GOETHALS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content