Ik ben een brave jongen die altijd goede rapporten haalde, maar in mijn tekeningen probeer ik toch een beetje stout te zijn. Door onschuldige tekeningen te maken over de meest gruwelijke thema’s. Of door kinderspelletjes te combineren met heel erg foute onderwerpen, zoals ik deed voor dit zelfportret. Van Boerke maakte ik een keer een reeks zoekprenten à la Waar Is Wally?, met als thema de grote wereldrampen. Waar is Boerke tijdens de Tsoenami? Waar is Boerke op de Titanic?Waar is Boerke in het World Trade Center? Ik wilde de reeks afsluiten met een zoekprent van Boerke in de concentratiekampen, maar om de een of andere reden kreeg ik die niet op papier. Omdat met sommige dingen zelfs met de beste wil van de wereld niet te lachen valt, zeker? Ik ga stil en onopvallend door het leven, misschien kan je dat wel over mij afleiden uit mijn strips. Ik gebruik geen tekst en ik probeer mijn tekeningen zoveel mogelijk uit te puren en te stileren, tot alleen nog het hoogst noodzakelijke blijft staan. Ik weet dat mijn tekeningen er simplistisch uitzien, maar schijn bedriegt. Het is veel moeilijker om ze kinderlijk eenvoudig te houden, dan om ze helemaal vol te stouwen met allerlei details. Helden gaan me niet goed af, ik kan alleen losers tekenen. Er moet altijd van alles fout gaan met mijn personages, en ze moeten bovenal een zekere tristesse, eenzaamheid en tragiek uitstralen. Zoals bij Boerke, die allang geen echte boer meer is, maar die om het welke pechvogel zou kunnen zijn die de ene tegenslag na de andere heeft. Mijn favoriete loser aller tijden is Homer Simpson, de antiheld der antihelden. Hem had ik duizend keer liever uitgevonden dan een hoop andere strip- en tekenfilmhelden samen, alleen al omdat hij me duizend keer vaker aan het lachen zou brengen.

Vlaanderen is te klein voor strips, hoor je wel eens zeggen, maar ik mag zeker niet klagen. Thuis juichten ze toen ik vertelde dat ik striptekenaar wou worden – mijn vader is een heel grote stripfanaat. En na mijn opleiding mocht ik bijna meteen een eerste album van Boerke publiceren, en kreeg ik zonder veel problemen een beurs van de Vlaamse Stripcommissie. Ik zag mezelf na mijn studies op Sint-Lucas al bandwerk doen bij een reclamebureau, en op mijn veertigste in eigen beheer een eerste strip uitbrengen. Ik besef dat ik al ongelooflijk veel geluk heb gehad, en dat ik maar beter kan duimen dat het niet te snel op geraakt.

Pieter De Poortere (30) is illustrator en striptekenaar van ‘Joe De Eskimo’ en ‘Boerke’, waarmee hij al de literaire bijlage van de Franse krant ‘Le Monde’ haalde. Hij tekende de cover van deze Cannes-special. Info: www.boerke.be.

Opgetekend door Wouter Van Driessche

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content