PAUL SIMON

Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

WAT?

Verschoning als we een beetje klinken als Emiel Goelen, maar de crisis in de muzieksector blijkt toch vooral goed te zijn voor de consument – ja, ú daar! De crisis noopt labels en platenfirma’s immers tot almaar creatievere samenwerkingsverbanden om ons naar de platenboer te lokken. Nu zelfs met de eerste verzamelaar die werk bevat van Simon & Garfunkel én van Paul Simon als soloartiest. Over The Bridge of Time: A Paul Simon Retrospective is in die zin een primeur: S&G-klassiekers als Cecilia en The Boxer staan er broederlijk naast solohits als Mother & Child Reunion en You Can Call Me Al. Nóg heuglijker nieuws is dat er van Poezelig Paultje ook een Complete Albums Collection verschijnt, een 15 cd’s tellende deluxe library box set met alle twaalf zijn soloplaten en twee livealbums. Heuglijk, schrijven we, want in de box zit ook The Paul Simon Song Book: de ooit verloren gewaande soloplaat die hij in 1965 opnam in Londen onder het pseudoniem Paul Kane en waarop de eerste schetsen te horen zijn van songs die pas later wereldberoemd werden, in de versies met Art Garfunkel.

GEPREZEN OF VERGUISD?

Paul Simon mag morgen de kwantumtheorie heruitvinden, nóg zal zijn naam onlosmakelijk verbonden blijven met Graceland, de plaat waarmee hij de blik van de popwereld op Zuid-Afrika en bij uitbreiding de rest van de niet-westerse wereld richtte. Joe Strummer noemde de songs op Graceland ‘even sterk als Blue Suede Shoes‘ en er bestaat geen klassiekerslijst waarop de plaat níét figureert. Voor albums als You’re the One (2000), Songs from the Capeman (1997) en One Trick Pony (1980) waren pers en publiek een stuk minder genadig. Het zal Poezelig Paultje worst wezen als hij zijn schoorsteenmantel weer eens laat stutten om zijn onophoudelijk aangroeiende collectie Grammy’s te blijven torsen – 12 stuks and counting!

EN VANDAAG?

Zijn melange van folk, reggae, doowop, jazz en gospel klinkt bijwijlen zo lieflijk en zoetsappig dat wij na een hele plaat van dat koorknapengezang de aanvechting moeten overwinnen om op bloederige wijze een stel zeehondjes dood te knuppelen. Maar zelfs op zijn recentste platen schemert zijn songschrijftalent nog geregeld door, en zoals wij hier al eens geopperd hebben: liever de schande van een koorknaap dan de schandknaap van een koor.

CUI BONO?

Zonder Poezelig Paultje zouden we Art Garfunkel alleen kennen als acteur, maar hij wees nog talloze ándere singer-songwriters de weg, van Suzanne Vega tot Elliott Smith. En zonder Graceland stonden die van Vampire Weekend vandaag aan het stempellokaal.

PAUL SIMON ****

The Complete Albums Collection

Pop

Sony

VINCENT BYLOO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content