Zijn net verschenen roman Straus Park speelt zich niet toevallig in New York af. P.B. GRONDA bijt deze zomer in zijn hoogsteigen landmarks van de Big Apple.

Het is altijd goed om je longen te vullen met een frisse bries die van over een wateroppervlak komt aanwaaien. Bijna automatisch sluit je de ogen en wie het moment echt voelt, kan zelfs het hoofd lichtje naar achteren laten deinen van genot. Alsof de bries je weghaalt van waar je even niet wilt zijn.

Je kunt dat bijvoorbeeld doen aan het buiten Rotselaar vaak onderschatte Meer van Rotselaar.

Maar je kunt ook naar New York en daar aan de Hudson gaan staan met zicht op de oevers van Jersey. Langs heel de westkant van Manhattan raak je min of meer tot bij de Hudson, maar in het zuiden, bijvoorbeeld in de wijk Tribeca, krijg je wel gemakkelijk toegang tot de eerste rij. Filmische, afgerasterde basketbalpleintjes met stoere New Yorkers en voorbijrazende yellow cabs die over West Street het eiland op en neer vliegen krijg je er zomaar bij.

Ik hou niet zo van bekende restaurants en ook al niet van sushi. Toch was ik blij toen een goede vriend me ooit uitnodigde om bij Nobu te gaan eten. Nobu is een bekend sushirestaurant met onder andere twee naast elkaar gelegen vestigingen in Tribeca. Eigenlijk is het een soort keten voor mensen die niet bij ketens gaan eten, genaamd naar de chef die van perfect gebrachte Japanse fusion zijn goedbetaalde bijverdienste maakte.

Tribeca was ooit een plek die net niet goed genoeg was om je oude fiets een uur te laten staan en is nu een van de, misschien wel dé duurste zip code op het eiland. Er liggen kasseien, maar dan zoals je ze ziet in romantische komedies die zich in New York afspelen. Namelijk omdat die films waarschijnlijk effectief daar gedraaid werden. Hele rijke yups rijden er met perfect gerestaureerde Porsches en hippe designerfietsen over de hobbelige straten en in de lente kun je er naar het Tribeca Film Festival. Niet toevallig mede opgericht door Robert De Niro. De Niro is natuurlijk een acteur, maar zijn familie draagt eigenlijk ook al generaties lang een van de grootste namen in het New Yorkse vastgoed.

Allemaal details wanneer je aan de Hudson hebt gestaan en na een wandeling van ongeveer drie minuten plaatsneemt aan je gereserveerde tafel bij Nobu. De service is on-Europees perfect en toegankelijk, het eten is er heerlijk, zelfs als je niet eens sushi lust, en het is allemaal gratis. Tenminste als je net als ik getrakteerd wordt, anders kun je best ergens een goede investering gedaan hebben. Vastgoed kopen in Tribeca was geen slecht idee, naar het schijnt, in de nineties.

NOBU

105 Hudson Street, New York, NY 10013

noburestaurants.com/new-york

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content