Niña Weijers

© Iris Duvekot / GF

1 Je citeert F. Scott Fitzgerald, die zei dat schrijven is als onderwater zwemmen en je adem inhouden. Voor jou ook?

Niña Weijers: Aangezien mijn boek begint met het beeld van een vrouw die in bad ligt en haar hoofd onder water houdt, lijkt het me wel. Ik wilde een boek schrijven over wat je niet weet en wat je probeert te grijpen maar wat zich nooit laat kennen. Ik wilde onderzoeken wat leven en schrijven zijn. Als mens leef je op de tast, maar word je wel verondersteld te duiken. Vormelijk heb ik hetzelfde gedaan. Ik wilde nagaan wat het oplevert wanneer je je als schrijver verzet tegen een klassiek narratief. Ik merkte echter al gauw dat wanneer je proza schrijft je tekst een verhaal wíl worden. En toch is het geen conventioneel verhaal, wel een waarin alles tegelijkertijd gebeurt.

2 Centraal in het boek staat een liefdesaffaire die heel sterk doet denken aan die van jou en Saskia De Coster. Mogen we het lezen als een bekentenis?

Weijers: Voor mij gaat dit boek niet over een concrete relatie of over concrete personen. Een platte autobiografische lezing kan er alleen maar toe leiden dat je het punt van dit boek mist. Het is een onderzoek naar meerdere liefdes, het kalme geluk van de eerste relatie dat tegenover de emotionele erupties van de twee latere geplaatst wordt. Er komen vele alternatieve of verschuivende werkelijkheden voor in het boek, die ook nog eens in een anachronistische volgorde verteld worden. De ene keer gaat de vrouw weg bij haar gezin, de andere keer weer niet. Het is een reeks experimenten van wat leven kan zijn, als je bepaalde keuzes wel of niet maakt.

3 Maartje Wortel schreef een boek over een kat. In jouw boek loopt er ook een kat rond, en een hond, en zelfs een paard. Wat heeft jouw generatie met die beesten?

Weijers: Ik ben goed bevriend met Maartje, dus het is niet toevallig dat er zaken synchroon lopen in haar en mijn boek. We gebruiken veel zaken uit het eigen leven, waarmee we vervolgens creatief aan de slag gaan. Twee jaar geleden kwam er een hond in mijn leven. Die heeft heel wat veranderd. Honden zitten ook zo verankerd in onze cultuur dat je er heel veel mee kunt. De bewakers van de onderwereld zijn honden, in sterrenbeelden zitten honden, en in de mythologie ook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content