Neerlands Hoop

Met Merol, Eefje de Visser en Roosbeef kleurde de Nederlandstalige muziek van 2020 al opvallend Nederlands en opvallend vrouwelijk. Ook de opvolging lijkt verzekerd. Behalve S10: drie nieuwe namen om in het oog te houden.

1. Froukje

Begin dit jaar scoorde de Rotterdamse achttienjarige studente een onverwachte virale hit met Groter dan ik, een nummer over de klimaatcrisis dat eigenlijk geschreven was als proef voor haar opleiding aan het conservatorium. Sindsdien gaat haar naam overal rond in de Nederlandse muziekwereld. Tweede single Ik wil dansen, een van de aanstekelijkste elektropopnummers van de voorbije zomer, doet uitkijken naar meer.

Neerlands Hoop

2. Firoza

‘Eerste date en ik vraag weer te veel / Is je feminisme wel intersectioneel?’ zingt Firoza op haar tweede single Bellen met de boys. Firoza, duidelijk iemand die weet hoe het internet werkt, is 21e-eeuwse memebare hyperpop – PC music, maar dan in het Nederlands. Op Burning Fik, het label van Faberyayo en Abel.

Neerlands Hoop
© LIONSTORMJOZEF WRIGHT

3. Lionstorm

Trashy queerhiphopduo uit de Nederlandse underground, bestaande uit Skerrie Sterrie en Vuige Muis, respectievelijk een toneelregisseur en een mimespeler, aldus Vice. Hun clip van Vies was zo vies dat YouTube hem heeft gebannen. Hun jongste single WTJMDZ blijkt een afkorting te zijn voor ‘wacht tot je mijn dick ziet’. Dat schetst een beeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content