Niet te missen: het concert van Anjani op de slotdag van het Blue Note Records Festival. Met als toemaatje Adam Cohen – zoon ván – en in de verte zult u ook de levende legende horen met wie ze bed en tafel deelt.

Haar naam zegt u misschien niets, maar haar stem kent u wél. Anjani Thomas zong de backing vocals op de originele versie van een van de beroemdste songs van de twintigste eeuw: Leonard Cohens Hallelujah, in 1985 voor het eerst gestanst op zijn langspeler Various Positions. Het was het begin van een langdurige relatie tussen de Hawaïaanse schone en de Canadese legende. Eerst professioneel: Anjani volgde Cohen als pianiste en vocaliste op de Various Positionstournee, en werkte later mee aan de albums I’m Your Man (1988), The Future (1992) en ook op zijn jongste, Dear Heather (2004), heeft ze een belangrijk aandeel. Sinds die comebackplaat – Cohen had zich na 25 jaar artiestendom teruggetrokken in een boeddhistisch klooster in L.A., maar zijn rust werd grondig verstoord toen bleek dat zijn manager er met zijn pensioen vandoor was gegaan – mag ze zich ook privé zijn compagnon noemen.

Op het Blue Note Records Festival komt Anjani haar nieuwe soloalbum Blue Alert voorstellen. De songs zijn grotendeels door haar fiancé geschreven, en hij heeft de plaat ook geproducet. Het had net zo goed zijn plaat kunnen zijn, vertelt Anjani in een videointerview op haar site. ‘De eerste lijnen van Blue Alert (‘ There’s perfume burning in the air/ bits of beauty everywhere‘, nvdr.) slingerden op zijn bureau. Ik zag ze, vroeg of ik ze even mocht lenen en maakte er een jazzcompositie rond die ik hem ter goedkeuring voorspeelde, nog altijd in de gedachte dat ik aan een song voor hem aan het werken was.’ Maar Cohen was zodanig onder de indruk van haar interpretatie dat hij haar meteen zijn hele kladboek met songteksten gaf.

Het resultaat is een in amoureuze melancholie gedrenkte plaat, met een minimale, jazzy orkestratie waarop haar fluisterstem de boventoon voert. Cohen is er 72 ondertussen (for the record: Anjani is 48), maar met lyrics als ‘ I want you more and more/ I taught the Kama Sutra/ But I never loved before‘ moet niemand eraan twijfelen dat zijn libido nog steeds intact is. Hij heeft ook weer plezier in spelen, zo bleek toen hij haar tijdens een showcase in Londen begin april op het podium vergezelde voor twee duetten. Of hij er ook bij zal zijn tijdens haar optreden op het Blue Note Records Festival? Hoogstens als vip backstage, meent organisator Bertrand Flamand. Wie er zeker bij is, is zijn zoon Adam Cohen, zelf niet onverdienstelijk als singer-songwriter, maar op deze tournee bassist in haar begeleidingsband. Het is maar dat u het weet.

‘BLUE ALERT’: Uit bij Sony/BMG.

ANJANI Live: Di 17/7, Blue Note Records Festival, Gent. Er zijn nog tickets beschikbaar.

Door Karel Degraeve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content