Minstens een keer per dag gaat Marcel Vanthilt het internet op om zichzelf te googelen. Langzal je hem echter niet achter zijn computer zien zitten, want daar wordt hij triestig van.

Blijf je dan nooit ’s plakken op het internet?

Vroeger ging ik vaak chatten op aol.com. Pure tijdverspilling was dat, en eindeloos gelul. Je gaat veel beter op café, dan kun je de mensen tenminste in hun gezicht uitlachen. Nu houd ik in het oog hoe lang ik op het net zit. Ik wil niet urenlang als een zombie naar een scherm staren.

Heb je jezelf al eens gegoogled?

Elke dag, minstens één keer. (lacht) Uit nieuwsgierigheid. Als De Canvascollectie er aankomt, wil ik weten of dat meteen op het net staat. En jawel, hoor. Ik begrijp niet hoe dat kan en wie dat erop zet. Zijn dat driehonderdtachtig autisten die ergens op een kantoor zitten? Ik weet het niet, maar ik vind het geweldig.

Ooit iets fout over jezelf gelezen?

Ja, op Wikipedia. Daar staat te lezen dat ik een grote rel zou hebben veroorzaakt door in een filmpje voor De Laatste Show over het Vlaams nationalisme de Hitlergroet te brengen. Ik héb dat gedaan, maar er is geen haan die daar naar gekraaid heeft. Misschien was er één iemand die vond dat ik dat niet had moeten doen, en die heeft dus mijn biografie verknald.

Euhm, dat kan je zelf aanpassen…

Ja, inderdaad. ( lacht) Maar daar ben ik dan weer te dom voor. Ik heb het geprobeerd, zonder succes. Ik ben echt slecht in zulke praktische dingen. Ik kan met moeite een e-mail versturen.

Je bent een fan van Mail art, een haast uitgestorven kunstvorm. Ook brieven worden nauwelijks nog geschreven.

Verschrikkelijk hé. En wie houdt zijn e-mails bij? Op termijn worden we een generatie die niets van persoonlijke boodschappen achterlaat. Dat vind ik jammer. Een e-mailmuseum dringt zich op, een waar mensen hun mailverkeer naar kunnen doorsturen om er een archief van te maken als tijdsbeeld. Ik geloof dat ze zoiets in Londen al aan het doen zijn.

Je surft regelmatig naar YouTube. Nooit aan gedacht

zelf iets te posten?

Als ik er tijd voor vind, zal ik dat wel ’s doen. Ik zou heel banale dingen uploaden. Zoals een filmpje getiteld ‘Ik ben vandaag gaan wandelen’. Of: ‘Ik ging een koffie drinken’. Een visuele blog.

Denk je dat je bezoekersrecords zou breken?

(lacht) Dat weet ik niet. Maar zelf houd ik ervan om mensen te bespieden. Ik zou het dus wel leuk vinden als iemand op die manier zijn dagelijkse trivialiteiten op het net zou zetten.

Vanaf 2 juni zit Marcel Vanthilt afwisselend met Ben Crabbé

in de zetel van het jaarlijkse praatprogramma ‘Zomer 2008’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content