(PSone)

In het diepst van zijn gedachten is elke voetballiefhebber een voetbalcoach. Vanuit die wetenschap is LMA Manager ontwikkeld: een voetbalgame waarin je niet David Beckham of Thierry Henry speelt, maar wel Alex Ferguson of Arsène Wenger. Een game waarin je ook ontdekt hoe frustrerend het kan zijn als de spelers op het terrein niet uitvoeren wat je hen hebt opgelegd. En waarin je zowaar het transferbeleid van de club mee kunt uittekenen. De vijf beste spelers van het land binnenhalen? Ten eerste zijn er budgettaire beperkingen waar je ook in deze game mee wordt geconfronteerd, ten tweede is het de vraag of al die topspelers in hetzelfde team zouden passen.

Het is niet omdat ze vijf centimeter groot zijn en uit pixels bestaan, dat ze geen fysieke vaardigheden en karaktertrekken uit het echte leven overnemen. Van elke speler krijg je een uitgebreid technisch profiel, met een score voor hun tackles, passes, kopspel, techniek en precisie bij het schieten. De keeper wordt beoordeeld op zijn vliegkunsten, snelheid en opbouw in de aanval. Ook conditie, speldoorzicht en temperament zijn gequoteerd. Hoe het temperament van een speler wordt omgezet in een game? Je ziet niemand schelden of spugen, maar een speler met een hevig temperament zal sneller een overtreding begaan en een gele of rode kaart krijgen. En dat kan men makkelijk digitaal weergeven.

Op basis van de kwaliteiten en gebreken van de spelers moet de coach hen op de juiste positie in het team plaatsen. De trainer moet ook kiezen tussen verschillende speltactieken en trainingsschema’s. Waarbij het spel natuurlijk zodanig is opgebouwd dat je moeilijke afwegingen moet maken: organiseer je zware trainingen, dan verbetert de conditie van de speler maar dreigt zijn motivatie te zakken; gun je hem veel rust, dan blijft hij vriendelijk maar presteert hij mogelijk minder op het veld.

Bij blessures, beslis je als trainer welk soort verzorging de speler krijgt: ofwel stuur je hem naar de fysiotherapeut, wat goedkoop is maar een trage revalidatie impliceert; ofwel laat je hem opnemen in het ziekenhuis, waar hij sneller geneest, maar wat meer geld uit de clubkas opeist. Je moet voorts een technische en medische staf samenstellen, onderhandelingen voeren over de transfer van een speler en zijn loon, sponsordeals bekijken. Onvoorstelbaar hoeveel beslissingen je moet nemen en onvoorstelbaar hoeveel opties in deze game verwerkt zitten.

De PSone-versie van LMA Manager 2002 bevat de competities van Engeland en Schotland, in de binnenkort te verschijnen PS2-uitvoering zitten ook de competities van Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland (met 17.000 spelers in het databestand). Afgezien van snellere laadtijden en natuurlijk de aanpassingen in de samenstelling van de teams, is er sinds LMA Manager 2001 nauwelijks wat veranderd. Je bent echter een kniesoor als je daarover moppert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content