Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

In de opgejaagde mediamaatschappij van vandaag kun je een controverse missen als je op het verkeerde moment met je ogen knippert. Als u dus uit de lucht valt als we zeggen dat de VRT vorige week opnieuw rel heeft geschopt, hoeft u niet te wanhopen. Zeker als u weet dat de controverse waarover we het hebben er een van een heel speciale soort was: de onbestaande.

We verklaren ons nader: in de aflevering van De Jaren Stillekes waarin Jeroen Meus te gast was, kwam het gesprek tegen het einde vanzelfsprekend op de beruchte Plat Préféré rond het favoriete gerecht van Adolf Hitler, die na heel wat protest uiteindelijk nooit werd uitgezonden. Naar aanleiding daarvan toonde presentator Steven Van Herreweghe zogenaamde archiefbeelden uit een vroegere aflevering van zijn eigen programma, waarin Hitler – gespeeld door Warre Borgmans – de centrale en weinig spraakzame gast was.

De Hitlerparodie was grappig(al was het, zoals vaker in De Jaren Stillekes, ook weer niet zo grappig als je zou hebben verwacht) maar ook braaf en zeker niet aanstootgevend, en geen haar op ons hoofd dat tijdens het kijken dacht dat iemand erover zou vallen. Toch stond ’s anderendaags in enkele kranten dat de VRT ‘voor een nieuwe Hitlerrel’ had gezorgd door het fragment uit te zenden, en ook Goedele Liekens vroeg zich daags nadien in haar talkshow naar aanleiding van De Jaren Stillekes af hoever humor eigenlijk mag gaan.

Het vreemde was echter dat er noch in de krant noch bij Goedele iemand aan het woord kwam die zich ook effectief had gestoord aan het programma. Zelfs de mensen van Joods Actueel, die in het verleden het protest tegen Plat Préféré of Het Gesproken Dagblad uit Man Bijt Hond aanvoerden, vielen niet over de grap van Van Herreweghe – iets wat woordvoerder Michaël Freilich ook met zoveel woorden kwam zeggen in Goedele Nu. Als zelfs Joods Actueel er geen punt van maakt, dan kunnen we toch wel met een gerust hart zeggen dat deze nieuwe ‘Hitlerrel’ weinig meer was dan een storm in een glas water dat afkomstig is uit een fles waar een scheet in heeft gezeten.

Blijkbaar ging men ervan uit dat omdat Hitler meedeed er toch iemand zou zijn die erover zou vallen, en dat er automatisch een rel van zou komen. Het was symbolisch voor de manier waarop tv-programma’s de afgelopen jaren steeds vaker onder de loep worden genomen in de media, die dan vooral inzoomen op alles wat ook maar een beetje controversieel zou kunnen zijn. Maar als tv-makers in de toekomst bij het bedenken van grappen niet alleen rekening moeten houden met de (al dan niet gerechtvaardigde) gevoeligheden van bepaalde groeperingen binnen de maatschappij, maar ook met de mogelijkheid dat zelfs de brave humor aanleiding kan geven tot een rel, zal de Vlaamse televisie er toch niet beter op worden.

Stefaan Werbrouck

Blijkbaar ging men ervan uit dat omdat Hitler meedeed er toch iemand zou zijn die erover zou vallen, en dat er automatisch een rel van zou komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content