Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Alleen met Cobain. Met zijn nieuwe biografie-annex-fotoboek werpt Charles R. Cross een even intrigerende als voyeuristische blik op het leven van Kurt Cobain.

Charles R. Cross, Kosmos, 160 blz.

Soms, héél soms, hebben wij echt met rocksterren te doen. Vooral dan met de exemplaren die in pierenland vertoeven. Nauwelijks zijn ze vertrokken naar the Great Gig in the Sky of hun hele leven – en vaak zelfs hun hele hebben en houden – wordt op de straatstenen gekeild. Zo verging het ook Kurt Cobain. Toen de zanger van Nirvana zich in 1994 van het leven beroofde, begonnen biografen al meteen hun pennen te slijpen en werd de kaalslag van het regenwoud in een hogere versnelling gebracht.

Een van die biografen was Charles R. Cross, journalist en auteur van boeken over Jimi Hendrix en Led Zeppelin. Met Heavier Than Heaven maakte hij niettemin een erg lezenswaardig, want zorgvuldig gedocumenteerd én genuanceerd portret van de betreurde grungemuzikant. Cross voegt daar nu ook Kurt Cobain aan toe, een rijk geïllustreerde beelden-biografie die hij ‘een aanhangsel van Heavier Than Heaven‘ noemt. Zelf verantwoordt de schrijver zijn ongegeneerdeblik in de persoonlijke leefwereld van Cobain door naareen terzijde in ’s mans dagboek te verwijzen. ‘Kijk door mijn spullen’, merkte de posterboy van alternatief Amerika daarin op, ‘en ontdek hoe ik in elkaar zit.’

Of Cobain daarmee bedoelde dat zijn persoonlijke dagboeknotities, kinderfoto’s en – we kid you not -inentingsbewijzen aan de hele wereld geopenbaard moesten worden, zullen we maar in het midden laten. Feit is dat dit zogenaamde addendum van Heavier Than Heaven het creatieve universum van Kurt Cobain veel levendiger verbeeldt dan welke biografie ook. Want behalve een catalogus van kiekjes en schijnbaar waardeloze memorabilia is dit boek een museum dat de niet-muzikale output van een veelzijdige kunstenaar exposeert. Naast foto’s van een jonge Kurt die zich als peuter al met foto’s van The Byrds omringd weet of onder de kerstboom zijn eerste drumstel aantreft, krijgen we in dit beeldenportret ook vele van zijn grappige, perverse of ronduit karikaturale tekeningen en enkele van zijn niet onverdienstelijke waterverfschilde-rijen te zien. Minder relevant vinden wij dan weer de intieme snapshots waarop Cobain met vrouw en kind poseert, de voedselbonnen waarop de jonge Cobain een tijdlang aangewezen was en de röntgenfoto van zijn fel geteisterde ruggengraat.

Yep, in deze beeldende biografie wordt Kurt Cobain letterlijk tot op het bot uitgekleed.

Vincent Byloo

Partner Content