Geen tijd om alle nieuwe programma’s te bekijken en te beoordelen? Wij deden het voor u.
Weerwolven – ****
Elke maandag, 21.35 – CanvasOmdat de opnames altijd laat in de avond en ’s nachts gebeurden en vaak weken aan een stuk duurden, heeft reportagemaker Dimitri Van Zeebroeck naar eigen zeggen enkele slopende maanden achter de rug. Maar het resultaat van die roofbouw op zijn eigen lichaam mag meer dan gezien worden. De eerste aflevering van Weerwolven, over het artistieke nachtleven van Adriaan van den Hoof, was een pareltje, waarin de gespleten persoonlijkheid van de man – geboren entertainer op het podium, eeuwige piekeraar ernaast – perfect gevat werd. Maar eigenlijk was de tweede aflevering, waarin J.M.H. Berckmans gevolgd werd, nóg sterker. Wie dacht dat een nachtelijke wandeling met de schrijver en fulltimedrinker een stoet van hopeloze gevallen aan de rand van de maatschappij zou opleveren, kwam bedrogen uit. In plaats daarvan kreeg je een heel integer en bij momenten ontroerend portret van een man die altijd koppig zijn eigen weg is gegaan, ook al loopt hij daardoor om de zoveel tijd met zijn hoofd tegen de muur. Auteursdocumentaire op zijn best.
Mijn Restaurant – ***
Elke dinsdag en donderdag, 21.40 – VTMDat de Vlaamse tv-avonden voor een groot stuk bestaan uit buitenlandse formats die ‘vertaald’ zijn, wordt vaak als een verarming beschouwd. Maar als alle bewerkingen even fris waren als Mijn Restaurant – de Vlaamse versie van het Australische My Restaurant Rules – zou er weinig reden tot klagen zijn. Het centrale concept is natuurlijk ijzersterk: een eigen restaurant opstarten zorgt gegarandeerd voor dramatiek. Maar de kandidaten in dit ‘Idool voor Restauranthouders’ zijn ook gewoon erg goed gekozen: kleurrijk maar niet clichématig, en verschillend genoeg om voor variatie te zorgen. Passie voor lekker eten bleek dan weer geen basisvoorwaarde, want toen de deelnemers een maaltijd geserveerd kregen die door de grote Peter Goossens was bereid, deed de helft alsof iemand op hun bord gebraakt had.
Het geheime wapen van het programma is topkok Goossens, dankzij zijn onmiskenbare expertise en zijn scherpe tong het ideale jurylid voor een programma als dit. ‘Met peper en zout kun je wonderen verrichten’, zei hij aan een would-be kok wiens gerechten hij te flauw vond. Goossens is de peper en zout in Mijn Restaurant, en hij zorgt voor de finishing touch op een erg smaakvolle schotel.
Ook Getest op Dieren – **
Elke maandag, 22.40 – VT4Deze Vlaamse bewerking van het Nederlandse Onder De Tram heeft om een onduidelijke reden bijna een half jaar op de planken gelegen in de VT4-kelders. In de eerste aflevering kwam bovendien Jacques Vermeire het vaste trio Hans Otten, Roos Van Acker en Gunter Lamoot vervoegen om zijn licht te laten schijnen over de vele wetenschappelijke bevindingen die dagelijks de krantenpagina’s vullen. Redenen genoeg dus om Ook Getest op Dieren met enige argwaan tegemoet te treden, maar de eerste twee afleveringen bevatten genoeg leuks om het scepticisme deels weg te nemen. Het quizje waarin Vermeire als wijnexpert enkele moeilijke vragen moest beantwoorden (waarvan hij niet wist dat de helft verzonnen was), was bijvoorbeeld best wel amusant, en Gunter Lamoot is in al zijn ongeremde eerlijkheid absoluut een troef – zolang hij zich verder maar onthoudt van al te makkelijke grappen waarin Felice en een banaan een hoofdrol spelen. Ik zou Ook Getest op Dieren zeker geen dijenkletser durven te noemen, maar in de woestenij van humorprogramma’s op de Vlaamse televisie, is het toch een kleine oase.
De Mosterd van Abraham – **
Elke maandag, 19.45 – VijftvJean-Luc Dehaene en dieren, het is en blijft een gouden combinatie. Na zijn innige moment met een zeeleeuw en zijn legendarische ‘Let the beast go!’, mag nu ook de ontmoeting van de ex-premier met een inktvis in de annalen. Dehaene was samen met Gène Bervoets naar Griekenland afgezakt om er te zien hoe zijn favoriete gerecht, de mezze, precies gemaakt werd. Toen een visser vertelde dat je om de perfecte calamares te bereiden eerst de inktvis een paar keer stevig tegen een muur moest slaan, zodat het vlees mals wordt, wou de politicus dat ook eens proberen. Wat er luttele seconden later van het arme beestje overschoot, verdiende nauwelijks nog de naam octopus. Ik kan me nu in ieder geval voorstellen hoe het komt dat Dehaene tijdens nachtelijke onderhandelingen wél altijd resultaat kon boeken. Het was een hilarisch moment in een voor de rest degelijk maar weinig opzienbarend programma. De Mosterd van Abraham, een doorslagje van Bervoets’ vroegere kook- en reisreeks Gentse Waterzooi, mengt culinaire weetjes met couleur locale tot een gerecht dat niet slecht is maar waar je ook niet lyrisch van wordt. Het zou wat peper en zout kunnen gebruiken, zou Peter Goossens zeggen.
De Grote Volksquiz – *
Elke donderdag, 20.35 – VTM’Deelnemen is soms belangrijker dan winnen’, vond één kandidaat in De Grote Volksquiz. ‘Hier niet’, was het antwoord van jurylid Birgit Van Mol. Neen, want wie ooit zijn handen wil leggen op de hoofdprijs van 100.000 euro, slaagde er in de voorrondes maar beter in om de tien vragen die hem voor de voeten werden geworpen correct op te lossen. Sommige kandidaten hadden stevig gestudeerd en konden verdergaan, anderen gingen op grandioze manier de mist in, bijvoorbeeld door de Maas in Antwerpen te situeren. Echte uitlachtelevisie leverde dat echter niet op: iemand die het antwoord schuldig blijft op een of andere vraag, is nu eenmaal een stuk minder grappig dan iemand die bijvoorbeeld Angels van Robbie Williams verbouwt. Ook al omdat er bij De Grote Volksquiz geen enkele kandidaat op voorhand deed alsof hij op een drafje wel even die 100.000 euro zou binnenrijven. Daardoor bleven de eerste afleveringen van De Grote Volksquiz maar een saaie bedoening, hoe hard de makers ook hun best deden om er wat vuur in te stoppen – bijvoorbeeld door de rivaliteit tussen de Vlaamse provincies op te poken, of door een jongeman na zijn tien vragen een huwelijksaanzoek te laten doen.
Can You Duet – *
Elke donderdag, 20.35 – VT4Vlaanderen heeft even veel nood aan een nieuwe zangwedstrijd als Bart De Wever aan een groot pak friet met een berenpoot. Maar het valt enigszins te begrijpen dat VT4 met Can You Duet afkomt: tenslotte heeft de zender met Popstars, een programma dat nu gelukkig geheel in de nevel van de geschiedenis is verdwenen, de zangrage hier in gang gezet, vooraleer ze voorbijgestoken werd door VTM. Het idee achter Can You Duet is eenvoudig: als één barslechte zanger(es) pijnlijk grappige televisie oplevert, dan zal het met twee wel dúbbel zo pijnlijk zijn. Dus werden de deelnemers die waren afgezakt naar de audities, gedwongen om een partner te zoeken, zodat ze gezamenlijk konden afgaan voor de jury (‘Soms denk ik dat iemand ons in de maling aan het nemen is’, aldus Ronny Mosuse nadat Yesterday nog maar eens door de mangel was gehaald). Het enige probleem is dat Can You Duet zodanig een kopie is van Idool, X-Factor en konsoorten (de gesprekjes tussendoor, de montage van verschillende kandidaten die hetzelfde nummer zingen…), dat je al vlug het gevoel krijgt dat je het allemaal al eens eerder gezien hebt.
Kort
Lost in Tokyo (0, Elke maandag, 20.35 – 2BE) Of hoe je een op papier intrigerende format toch naar de knoppen kunt helpen, met deelnemers die vanaf de eerste minuut antipathie opwekken en ronduit dwaze opdrachten zoals Japanse tongbrekers imiteren of een levende vis fileren. Ladies First (*, elke maandag, 20.40 – één) Afgezien van het feit dat het concept van Ladies First gewoon afgekeken is van Goedele Liekens’ Sterke Vrouwen, was de eerste aflevering – rond de Georgische presidentsvrouw Sandra Roelofs ook gewoon een tegenvaller. Met als dieptepunt het gesprek in de auto waarbij Annemie Struyf en Roelofs make-uptips uitwisselden. Droomhuis onder de zon (**, elke dinsdag, 21.30 – Vijftv) Koppel zoekt huis in het buitenland, mag van tv-zender enkele woningen die te koop staan gaan bekijken en hakt daarna de knoop door: verrassend kun je Droomhuis onder de zon niet noemen, maar wie van dit soort programma’s houdt, zal er zich geen buil aan vallen.
Door Stefaan Werbrouck
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier